1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tšekki

Tšekissä tuhannet osoittivat mieltään – Venäjä-mielistä presidenttiä vaaditaan syytteeseen ja pois viralta

Tšekin hallitus syyttää Venäjää vuoden 2014 asevarastoräjähdyksestä. Presidentti Miloš Zemanin mukaan kyseessä saattoi olla onnettomuuskin. Venäjän ja Itä-Euroopan maiden välille on virinnyt diplomaattinen kriisi.

Tšekki
Tšekissä tuhansien mielenosoitus presidenttiä vastaan
Tšekissä tuhansien mielenosoitus presidenttiä vastaan

Tšekissä tuhansien mielenosoittajien joukko vaati torstaina presidentti Miloš Zemania eroamaan. Zemania on arvosteltu jo pitkään, mutta uusimman protestin taustalla on Tšekin ja Venäjän diplomaattinen kriisi.

– Meillä ei ole valtionpäämiestä, vaan Kremlin sätkynukke, sanoi maan pääkaupungissa Prahassa mielenosoitukseen osallistunut Jirina Sladkova.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Prahan keskustaan Václavin aukion tuntumaan kokoontui noin 10 000 ihmistä. Mielenosoituksessa vaadittiin Zemania eroamaan ja kehotettiin senaattoreita ajamaan presidenttiä vastaan syytettä maanpetoksesta. Senaatti on aiemmin jo kertonut harkitsevansa asiaa.

Tšekin hallitus on syyttänyt Venäjää vuonna 2014 tapahtuneesta asevaraston räjähdyksestä ja karkottanut kymmeniä Venäjän suurlähetystön työntekijöitä.

Presidentti Zeman puolestaan kommentoi sunnuntaina, ettei Venäjä välttämättä ollut räjähdyksen takana, vaan kyseessä saattoi olla onnettomuus. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa.

Tšekin tueksi ovat ryhtyneet myös muun muassa Slovakia, Romania ja Baltian maat karkottamalla venäläisdiplomaatteja. Venäjä on puolestaan karkottanut näiden maiden diplomaatteja Moskovasta.

Lue myös:

Bulgarialainen asekauppias, räjähtävät asevarikot, GRU:n yksikkö 29155 – Agenttitarina repii Venäjän ja Itä-Euroopan maiden diplomaattisuhteita

Bulgarialaiset syyttäjät epäilevät venäläisiä neljän asevaraston räjäyttämisestä – epäilty yhteys myös asekauppiaan murhayritykseen ja Tšekin räjähdykseen

Venäjä karkottaa seitsemän Baltian maiden ja Slovakian diplomaattia – vastine venäläisten karkotuksista

Tšekin ja Venäjän diplomaattinen riita syvenee – Tšekki häätää yli 60 Venäjän suurlähetystön työntekijää ja Venäjä vannoo kostotoimia

Tšekki etsii räjähdykseen liittyen kahta venäläismiestä, jotka esiintyivät samoilla nimillä kuin epäillyt Salisburyn myrkyttäjät

Lähteet: Reuters, AP, AFP