1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Lakit päähän! Perinteinen vappupuhe ja lakitus Turun taidemuseonmäeltä hoituivat jälleen etänä – myös patsaat saivat lakit

Turun yliopiston ylioppilaskunnan vappupuhe ja lakitus on jälleen tallennettu etukäteen. Lakituksen jälkeen matka jatkuu videoiden muodossa Aurajoen rantaan, jossa lakin saivat sekä Liljan että Paavo Nurmen patsaat.

TYY:n hallituksen puheenjohtajan vappupuhe Turun taidemuseonmäeltä
TYY:n hallituksen puheenjohtajan vappupuhe Turun taidemuseonmäeltä

Turkulaiseen perinteeseen kuuluu kokoontua vastaanottamaan vappua taidemuseonmäelle valkolakit ilmassa viuhuen. Kokoontuminen on jo toista vappua peräkkäin kielletty, mutta vapputunnelmaan pääsee silti.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan perinteisen vappupuheen ja lakituksen voi nimittäin jälleen katsoa omalta kotisohvalta käsin.

  • Ennakkoon tallennettu puhe on katsottavissa Yle Areenassa ja tässä artikkelissa 17.55 alkaen.

Aliisa Wahlstenin pitämän puheen päätteeksi ylioppilaskunnan hallitus painaa lakit päähänsä ja samoin voivat tehdä kaikki katsojat.

Puheessaan Wahlsten pohdiskelee koronaviruksen aiheuttamia muutoksia ja myös yhteisöllisyyttä.

– Koronasta puhutaan paljon, joten mietin puhunko itse siitä. Halusin ottaa puheeseeni myös tulevaisuuden näkymiä ja yhteisöllisyyden koin tärkeäksi.

Vappupuheen pitäminen tyhjälle taidemuseonmäelle oli hieman erilaista kuin se olisi ollut tuhansille vapun juhlijoille, mutta tunnelman pystyy silti tavoittamaan.

– Sama sanoma tässä on. Tämä on monelle vappuperinne, ja uskon, että he tämän silti tavoittavat, Wahlsten sanoo.

Etävappu on monelle jo tuttu juttu

Viime vuonna saatiin hyvää kokemusta etävapusta, joten nyt sen juhlinta sujuu jo rutiinilla.

Helsingissä Mantan patsas pestiin jo runsas viikko ennen vappua, ja Jyväskylässä aloitteltiin vapunaaton aamu sadan kilometrin hiihdolla. Yle seuraa vapun juhlintaa eri puolilla Suomea tässä artikkelissa.

Aliisa Wahlsten kertoo, että viime vuonna Turussa havaittiin hyväksi haalarihaaste, jota jatketaan tänäkin vappuna. Siinä opiskelijat ripustavat haalarinsa ikkunoihin tai parvekkeille, jotta opiskelijat näkyvät kaupungissa tänäkin vappuna.

Turun taidemuseonmäeltä on perinteisesti suunnattu lakituksen jälkeen Aurajoen rantaan, jossa opiskelijat ovat lakittaneet Liljan patsaan. Tuoreempi perinne on Paavo Nurmen patsaan lakitus.

Lakitusten järjestäminen vappuna olisi tässä tilanteessa hankalaa, joten myös nämä tapahtumat toteutettiin ennakkoon.

Video patsaiden lakituksista on katsottavissa Yle Areenassa ja tässä artikkelissa kello 18 alkaen.

Liljan patsaan pesevät Turun yliopiston hammaslääketieteen opiskelijat, ensimmäisen vuosikurssin emäntä Noora Erkamo ja isäntä Bengt Torp. Liljan lakittavat Åbo Akademis Studentkårin hallituksen puheenjohtaja Joonas Karlsson sekä Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtaja Saana Ylikruuvi.

Paavo Nurmen patsaan lakituksesta huolehtivat teekkarit. Tänä vuonna lakin patsaan päähän asettaa teekkarikomission puheenjohtaja Juhani Kalske.

Katso myös ÅAS:n hallituksen puheenjohtajan sekä TYY:n edustajiston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vapputervehdykset.

Lue myös:

Yle seuraa vapun juhlintaa ympäri maata – Suora lähetys käynnissä juuri nyt

Opiskelijoilla jo toinen perättäinen poikkeusvappu – "Aidon opiskelijavapun ymmärtää vasta, kun sellaisen on itse kokenut"

Vapun osuminen viikon lopulle voi pelastaa ravintoloiden myynnin, ja terasseilla auttaa aurinko: "Patoutunutta kysyntää on paljon"