1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Kainuustakin tukea turvetuottajien yli sadan perävaunurekan moottorimarssille – hallituksen lupailemaa rahaa ei pidetä riittävänä

Polttoturpeen tuottajat ajoivat vappuaattoaamuna Helsinkiin yli sadan täysperävaunurekan voimalla. Tempauksella he välittivät Eduskuntataloon terveisensä. Kainuulainen koneyrittäjä ei usko suunnitellun turvetuen riittävän.

Turve
Turverekat parkkipaikalla
Polttoturpeen tuotannon alasajosta suivaantuneet turvetuottajat veivät vappuaattona viestiään eduskuntaan.Terhi Varjonen / Yle

Kainuussa pidetään hallituksen puoliväliriihessä suunniteltua turvetukea tärkeänä. Kainuun koneyrittäjien puheenjohtaja Sami Juntusen mukaan tuen suuruus ei kuitenkaan riitä, vaikka se auttaa yrittäjiä selviytymään nyt paremmin turpeen siirtymäkaudesta. Juntunen ei myöskään usko, että sillä on työllistäviä vaikutuksia Kainuuseen.

– Turveyrittäjien määrä on laskenut täällä yhdeksästä nyt pariin kappaleeseen.

Hallitus esittää, että turvetuottajien tukeen laitetaan jo tänä vuonna lisää rahaa 60 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle tukisumma on 10 miljoonaa euroa.

Lisäksi turpeenpolton verotonta käyttöä lisätään energiantuotannossa turpeen kysynnän parantamiseksi. Perjantaina nähtiin eduskuntatalon edessä turvetuottajien mielenilmaus, johon on lähtenyt osallistujia myös Kainuusta. Mielenilmauksella halutaan kiinnittää huomiota polttoturpeen tuotannon alasajoon.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.