Hyppää sisältöön

Vihtiläiselle yrittäjälle 9 kuukauden ehdollinen vankeustuomio – läjitti jätemaata hiihtokeskuksensa rinteeseen pohjavesialueella

Syytteet jätemaan kuljettamisessa mukana ollutta kuljetusalan yritystä ja tämän vastuuhenkilöä vastaan hylättiin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi vihtiläiselle yrittäjälle tuomion törkeästä ympäristön turmelemisesta. Kuvassa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeustalo Espoossa 7.5.2020. Kuva: Yle/ Lukas Rusk

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vihtiläisen hiihtokeskusyrittäjän yrityksineen törkeästä ympäristön turmelemisesta. Hän oli läjittänyt jätemaata hiihtokeskuksen rinteeseen paikallisen vedenottamon suoja-alueella Vihdissä vuosina 2015–2016.

Yrittäjänä toiminut mies tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin yrityksineen yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 120 590 euroa.

Hiihtokeskusyritys tuomittiin 50 000 euron yhteisösakkoon. Miehen ja hänen yritystensä korvattavaksi määrättiin myös Vihdin veden konsulttikulut noin 16 000 euroa.

Syytteet jätemaan kuljettamisessa mukana ollutta kuljetusalan yritystä ja yrityksen vastuuhenkilöä vastaan hylättiin. Oikeus katsoi hiihtokeskusyrityksen olleen maa-aineksen haltija, joten vastuu jätteen luovuttamisesta ja jätehuollon järjestämisestä oli vain sillä. Kuljetusalan yrittäjä ei ollut rikkonut lakia.

Jätemaa heikensi pohjaveden laatua

Oikeus katsoi hiihtokeskusyrittäjän toimineen törkeästä huolimattomuudesta. Hiihtokeskuksen rinne sijaitsee Vihdin kunnan vesihuollolle tärkeällä Isolähteen 1. luokan pohjavesialueella.

Oikeuden mukaan jätemaata oli tuotu alueelle kaikkiaan yli 2 300 kasettikuorma-autollista aikavälillä 1. lokakuuta 2015–11. marraskuuta 2016. Oikeus arvioi, että jätemaata oli läjitetty rinnealueelle noin 103 tuhatta tonnia.

Oikeuden mukaan hiihtokeskuksen rinteisiin läjitetty maa-aines sisälsi haitta-aineita enemmän kuin raja-arvot sallivat. Maa-aines oli sisältänyt huomattavan määrän pieneliöitä, jotka heikensivät maaperän laatua. Oikeuden mukaan yrittäjien toiminta oli siten rikkonut maaperän pilaamiskieltoa.

Oikeuden mukaan jätemaan läjittäminen oli myös heikentänyt alueen pohjaveden laatua ja ollut siten vastoin pohjaveden pilaamiskieltoa. Vihdin vesilaitoksen Isolähteen vedenottamo jouduttiin sulkemaan tapauksen vuoksi useiden kuukausien ajaksi, joten toiminta loukkasi yleistä etua.

Tilanne aiheutti vaaraa ihmisten terveydelle pohjaveden laadun heikentymisen vuoksi. Lisäksi Vihdin vesilaitokselle syntyi tapauksen vuoksi ylimääräistä työtä ja huomattavia kustannuksia.

Maata käytettiin laskettelurinteen rakentamiseen

Ylijäämämaa oli peräisin kahdesta Espoossa tehdystä suuresta rakennusprojektista. Hiihtokeskusyrittäjä oli sopinut kuljetusalan yrittäjän kanssa, että maa kuljetetaan hiihtokeskuksen alueelle Vihdissä.

Tarkoituksena oli käyttää jätemaata laskettelurinteiden rakennusprojektiin. Laittomaan maankaatopaikkatoimintaan osallistui myös hiihtokeskusyrittäjän omistama toinen Somerolla sijaitseva matkailualan yritys.

Toiminta päättyi, kun ympäristötarkastajat puuttuivat asiaan. Ympäristöviranomainen oli saanut vihjeen laittomasta maankaatopaikasta ulkopuoliselta henkilöltä.

Syyte asiassa nostettiin jo 4. huhtikuuta 2019.

Juttua korjattu 3.5. kello 8.20: Oikeus arvioi, että jätemaata oli läjitetty rinnealueelle noin 103 tuhatta tonnia, ei 103 tonnia, kuten jutussa aiemmin luki.

Lisää aiheesta:

.
.