1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan jalkapallo

Kun Ykkönen alkaa pohjalaismaakunnissa, ainoastaan Kokkolassa saa olla lehtereillä yleisöä – VPS ja Jaro odottavat höllennyksiä rajoituksiin

Ennakkoarvioissa VPS on sarjan suurin suosikki. Myös Jaro ja KPV tähyävät sarjataulukoissa kärkisijoille. Korona-aika on vaatinut seurajohdoilta valtavasti lisätöitä ja useita erilaisia suunnitelmia.

VPS joutuu aloittamaan kauden ilman yleisöä. Kuva: Linus Westerlund Raseborg/FIN

Pohjalaismaakuntien joukkueet aloittavat kautensa jalkapallon miesten Ykkösessä tällä viikolla vierasotteluilla. Vaasan Palloseura jo avasi kautensa keskiviikkona 1–1-tasapelillä Turussa.

Ensi viikolla sekä KPV, FF Jaro että VPS avaavat kautensa myös kotiviheriöillään.

Tämän hetkisen tiedon mukaan ainoastaan Kokkolassa katsomoon pääsee yleisöä. Avi on linjannut, että kokoontumisrajoitus on Keski-Pohjanmaalla 50 henkilöä. Se mahdollistaa katsojien ottamisen lehtereille.

– Stadion jaetaan 50 hengen lohkoihin, näillä näkymin 400–450 henkilöä ravintola palveluiden kanssa. Toivottavasti jo kesäkuun alussa päästäisiin isompiin yleisömääriin, KPV:n general manager Matti Laitinen kertoo.

FF Jaron myyntipäällikkö Joni Remesaho toteaa, että yleisöllä on suuri merkitys urheilun ja talouden näkökulmasta.

– Toivomme tietenkin, että yleisöä saa ottaa niin nopeasti kuin mahdollista, mutta tärkeää on myös, että tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti, Remesaho korostaa.

– Toivottavasti kannattajat ovat mukana samalla energialla mitä viime vuonna.

Myös Vaasan Palloseura Oy:n operatiivinen johtaja Satu Nieminen on toiveikas, että jo alkukesästä saisi lippuja otteluihin myydä.

– Iso toive on, että yleisöä saisi ottaa jo touko-kesäkuussa. Yleisöllä on todella iso merkitys meille. Toki kaikki pitää pystyä järjesteämään turvallisesti. Sen me pystyimme jo toteuttamaan viime vuonna.

VPS tavoittelee sarjanousua

Vaasassa joukkuetta on kasattu täksi kaudeksi vahvalla ajatuksella, että VPS taistelee noususta Veikkausliigaan.

Korona on vaatinut seurajohdolta valtavasti lisätöitä ja useita erilaisia suunnitelmia, mutta juuri nyt tilanne näyttää verrattain seesteiseltä.

– Selkeästi helmikuun uudet korkeat koronaluvut loivat jälleen uusia mietteitä ja yhteistyökumppanien puolelle varovaisuutta. Toki tilanne on nyt paremmin ja usko kauteen vahvempi, operatiivinen johtaja Nieminen pohtii.

Nieminen kuitenkin muistuttaa, etteivät seurat pärjää omillaan.

– Elämme Suomi-jalkapallon suurta vuotta. Haluamme, että se näkyy Hietalahden lehtereillä. Kaikkien tuki varsinkin tällaisen puolentoista vuoden koronan jälkeen on seuroille suuren suuri asia.

Pavle Milosavljevic (vas.) ja Jimmy Wargh luotsaavat Pietarsaaren Jaroa seuraavat kaudet. Kuva: FF Jaro

FF Jarollakin toiveet paluusta Veikkausliigaan

Toisin kuin Vaasassa Pietarsaaressa ei ole lyöty lukkoon varsinaisesti kauden virallista tavoitetta.

– Mutta tietenkin menemme sillä asenteella, että jokainen peli voitetaan. Jaro on hakenut nousua monia vuosia, joten tavoitteista ei varmaan enempää tarvitse sanoa. Teemme parhaamme, että olemme loppukaudesta mukana taistelemassa noususta Veikkausliigaan, myyntipäällikkö Remesaho pyörittelee.

Pietarsaaressa joukkue on kasattu vähän normaalia myöhemmin koronarajoitteiden takia.

– Testipelaajia on esimerkiksi vaikea ottaa, mutta harjoituskaudella joukkueen otteet ovat parantuneet peli peliltä.

Suuria taloushuolia Jaro-leirissä ei ole näkyvissä.

– Yhteistyökumppanit ovat olleet erittäin ymmärtäväisiä ja sen puoleen näyttää erittäin hyvältä.

32-vuotias Sebastian Mannström kuuluu KPV:n avainpelaajiin ja kapteenistoon. Kuva: Yle/Antti Koivukangas

KPV:ssä rakennettu joukkuetta pitkällä tähtäimellä

KPV:n joukkuetta on seurapomo Laitisen sanoin rakennettu pitkän kaavan mukaan. Harjoituskaudella on ennen kaikkea sisäänajettu uutta pelisysteemiä tuloksista niinkään välittämättä.

– Joukkue on sekoitus nuoria ja nälkäisiä, mukana on myös kokeneempi kaarti, josta myös koostuu kapteenisto: Sebastian Mannström, Charalampos Chantzopoulus, Tommi Saarinen ja Kyle Curinga, luettelee Laitinen.

Laitinen toivoo, että KPV yltää Ykkösen kärkikahinoihin.

– Koska tätä hommaa pyöritetään yhtiöpohjalta, tavoite on pärjätä mahdollisimman hyvin. Kaikki tietää, ettei jalkapallossa tulos tule rahan muodossa, vaan se on pärjääminen seurana ja joukkueena.

Laitinen sanoo, että etenkin henkisellä puolella korona on syönyt todella syvältä.

– Tukijoiden saaminen kulkee käsi kädessä pärjäämisen kanssa, viime kausi meni huonosti ja se näkyy koronan lisäksi taloudessa. Onneksemme meillä on uskollisia yhteistyökumppaneita ja sponsoreita, jotka uskovat tähän hommaan.

Kokkolassakaan toiminta ei voi silti nojata vain yhteistyökumppaneiden harteille.

– Kokkolalaiset, ajatelkaa mikä oli tilanne muutama vuosi sitten. On tultu Kakkosesta aina liigaan asti ja nyt pelataan Ykköstä. Olosuhteet ovat parantuneet ja meillä on kasassa jatkuvasti ammattilaisjoukkue. Vain teidän tuella ja kannustuksella me voimme viedä KPV:tä korkeammalle Suomen jalkapallokartalla, Laitinen julistaa.

Lue myös:

Jaron Olusanya HJK:hon

Vidjeskog jatkaa KPV:ssä

RoPS sai useissa Euroopan pääsarjoissa koettua hyökkäysvoimaa