Hyppää sisältöön

Kuolemaan johtaneesta Kittilän kaivosonnettomuudesta annettiin tuomiot: kaivosyhtiölle 130 000 euron sakko, työnjohtajille tuhansien eurojen sakot

Kaivinkoneenkuljettaja putosi 2016 koneineen avoimeen louhokseen Kittilän kaivoksella. Lapin käräjäoikeus tuomitsi tapauksesta kaivosyhtiö Agnico Eagle Finlandin työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön neljä työnjohtajaa työsuojelurikoksista ja kuolemantuottamuksesta.

Kittlän kaivosonnettomuus tapahtui loppuvuonna 2016 .j Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Lapin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomionsa Agnico Eagle Finland Oy:n Kittilän kultakaivoksella joulun alla 2016 tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa kuljettaja putosi kaivinkoneensa mukana avoimeen louhokseen.

Onnettomuutta tutkinut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes totesi vuonna 2017 onnettomuuden syistä, että kaivoksesta puuttui putoamiseste, ja tiedonkulussa oli ongelmaa. Räjäytyksissä syntynyt aukko havaittiin kaivoksella kaksi päivää räjäytysten jälkeen, ja tämä oli kaksi päivää ennen kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Käräjäoikeus tuomitsi neljä työnjohtajaa työsuojelurikoksista ja kuolemantuottamuksesta 80-100 suuruisiin päiväsakkoihin, jotka ovat määriltään 4800–6200 euroa.

Kaivosyhtiö tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakkoon. Työnjohtajille tuomittiin lisäksi 80 euron suuruinen ja yhtiölle 800 euron suuruinen rikosuhrimaksu. Vastaajat tuomittiin myös yhteisvastuullisesti korvaamaan valtiolle todistelukustannukset.

Kaivostöiden työnjohtajan ja ylityöjohtajien syyte hylättiin

Syytettyinä oli kaikkiaan viisi vuorotyönjohtajaa ja kolme ylityöjohtajaa. Syyttäjä vaati heille ehdollisia vankeusrangaistuksia työsuojelurikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kaivostöiden työnjohtajan ja ylityöjohtajien osalta syyte hylättiin. Valtio maksaa heidän osaltaan oikeudenkäyntikuluja runsaat 120 000 euroa. Kaivosyhtiö on maksanut kaikkien vastaajien oikeudenkäyntikulut.

Yhtiön toimitusjohtaja Lösönen: "Raskas prosessi työyhteisölle"

Agnico Eagle Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Lösönen kommentoi tuomiota tuoreeltaan sanoen, että prosessi on ollut kaivoksen työyhteisölle raskas.

– Siinä mielessä olemme kuitenkin tyytyväisiä, että tämä virstanpylväs on nyt saavutettu, neljän ja puolen vuoden jälkeen.

Hän ei kertonut, aikooko yhtiö valittaa tuomiosta.

– Siihen en osaa vielä ottaa kantaa tässä vaiheessa. Perehdymme yksityiskohtaisesti avustajiemme kanssa tuomion sisältöön ja muodostamme sitten mielipiteen mahdollisesta valittamisesta.

Lösösen mukaan Kittilän kaivoksessa on sittemmin kiinnitetty entistä enemmän huomiota työturvallisuuteen.

– Työturvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeä tekijä. Olemme koko ajan parantaneet meidän työturvallisuuskäytäntöjä ja turvallisuusjohtamista. Keskeisimpiä ja näkyvimpiä muutoksia tämän valitettavan onnettomuuden jälkeen on ollut muun muassa resurssien lisääminen tiettyihin kriittisiin tehtäviin, kuten kaivoksen toiminnanohjauskeskukseen, Lösönen sanoo.

Korjattu 30.4. kello 16.21 Kaivosyhtiön tuomio tuli työturvallisuusrikoksesta, ei kuolemantuottamuksesta ja työsuojelurikoksesta.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.