Hyppää sisältöön

Palestiinalaisten vaalit siirtyvät – Abbas vaatii, että äänestäminen tulee taata Itä-Jerusalemissa

Palestiinalaisalueilla on järjestetty vaalit viimeksi vuonna 2006. Länsirannalla on protestoitu vaalien siirtämistä vastaan. Myös Gazan kaistaa hallitseva palestiinalaisjärjestö Hamas tuomitsi vaalien siirtämisen.

Länsirannalla Ramallahissa protestoitiin torstaina vaalien siirtämistä vastaan. Kuva: Issam Rimawi / AOP

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kertoo, että palestiinalaisalueiden vaalit on siirretty. Fatah-puolueen Abbasin mukaan vaalit voidaan järjestää, kun voidaan taata, että palestiinalaiset pääsevät äänestämään myös Itä-Jerusalemissa.

Vaalit oli tarkoitus järjestää toukokuussa. Palestiinalaiset ovat viimeksi äänestäneet 15 vuotta sitten, vuonna 2006. 85-vuotias Abbas on ollut palestiinalaisten presidenttinä tammikuusta 2005 lähtien.

Mielenosoittajat Länsirannan Ramallahissa tuomitsivat päätöksen.

- Meillä on kokonainen nuori sukupolvi, joka ei tiedä, mitä vaalit tarkoittavat. Heillä on oikeus valita päättäjät, mielenosoittaja kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Gazan kaistalla valtaa pitävä Hamas tuomitsi vaalien siirron. Järjestön mukaan Abbas "joutuu kantamaan täyden vastuun päätöksestä ja sen seurauksista".

Hamasin on arveltu voivan kasvattaa kannatustaan myös Länsirannalla. Fatahin kannatusta ovat lisäksi syöneet puolueesta lohjenneet ryhmät.

Myös EU ilmaisi perjantaina pettymyksensä vaalien lykkääntymiseen. Ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin mukaan vaaleille tulisi määrätä uusi päivämäärä mahdollisimman pian.

Israel miehitti Itä-Jerusalemin vuonna 1967. Palestiinalaiset näkevät kaupungin mahdollisen palestiinalaisvaltion pääkaupunkina.

Lue myös:

.
.