1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helikopterit

Estonian pelastustöissä lentänyt helikopteri saa uuden kodin kauppakeskuksen pihamaalta

Ilmavoimien käytöstä poistettu keskiraskas helikopteri Mil Mi-8P saapuu keskiviikkona kauppakeskus Tuuloseen Hämeenlinnaan. Kyseinen koneyksilö osallistui Estonian pelastustöihin vuonna 1994.

Helikopterit
Mi-8 helikopteri HS-6
Estonian pelastustöihin osallistunut Mil Mi-8P -helikopteri HS-6 siirretään keskiviikkona kauppakeskus Tuuloseen Hämeenlinnaan.Kimmo Salomaa

Ilmavoimien vanha helikopteri saa uuden sijoituspaikan Hämeenlinnan Tuuloksessa. Venäläisvalmisteista HS-6-tunnuksella lentänyttä konetta on valmisteltu siirtoa varten viime viikkoina Vesivehmaan lentokentällä. Sen siirto jo Tuulosessa olevien Mikojan Gurevits MiG-21 ja Saab J35 Draken -koneiden yhteyteen tapahtuu keskiviikkona. Kopterin arvioidaan saapuvan Tuuloseen puolen päivän aikoihin.

Koneen tuloa on valmisteltu yhteistyössä Ilmailumuseoyhdistyksen, Puolustusvoimien, Utin Ilmakillan sekä useiden hämeenlinnalaisten yritysten kanssa.

– Kone on Hanssin-Jukan perinneyhdistyksen omistuksessa, ja meillä on tarkat säännöt siitä, miten konetta tulee säilyttää, kertoo Hanssin-Jukan Perinneyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Salomaa.

Suomessa 38 vuotta lentäneet kopterit jäivät eläkkeelle vuonna 2010.

Presidenttien kyyditsijä ja Estonian pelastuskone

HS-6 palveli vuosina 1978–2007 Puolustusvoimien kuljetusten lisäksi valtiojohdon kuljetuksissa. Presidenteistä sillä matkustivat Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. HS-6 kunnostautui myös Estonian pelastusoperaatiossa 28.9.1994.

HS-6 ja sen sisarkopteri HS-5 olivat matkustajaversioita muiden seitsemän Mi-8-kopterin ollessa askeettisemmin istuimin varustettuja kuljetusversioita.

Mi-8 helikopteri HS-6:n lavat Tuulosessa
Mi-8P -helikopterin lavat odottavat jo Tuulosessa koneen rungon saapumista.Kimmo Salomaa

Kauppakeskus Tuuloseen on pikkuhiljaa rakentunut ilmailuaiheinen näyttely, sillä kauppakeskuksessa on Migin ja Drakenin lisäksi myös DC-2 ”Hanssin-Jukka”, Focke-Wulf Stieglitz – koulukone ja Hawk-koneen runko.

Hanssin-Jukan perinneyhdistys kunnosti Hämeenlinnassa vuosina 1959-1983 kahvilana toimineen DC-2 -koneen sodanaikaiseen asuunsa 2010-luvun alkupuolella.

Hanssin-Jukka oli Marskin nimikkokone, joka teki kreivi Carl Gustav von Rosenin lentämänä talvisodassa yhden pommituslennon. Jatkosodassa kone kuljetti polttoaine- ja ammustäydennyksiä ja haki rintamalla haavoittuneita sotilaita.

Kimmo Salomaa toivoo, että uusi näyttelykone lisää entisestään alueen kiinnostavuutta ja matkailua.