Hyppää sisältöön

Sisustuskärpänen puree Espanjassa usein roskisten vieressä – hylätyt tavarat ovat myös karu muistutus ihmisten ostovimmasta

Arkea maailmalta: Tarpeettomiksi käyneet tavarat kierrätetään Barcelonassa jättämällä ne kätevästi ulko-oven eteen, kirjoittaa Ylen Espanjan-toimittaja Maija Salmi.

Maija Salmi Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Viherkasveja, keittiön tuolit, terassikalusteet, lamppu, laukku, naulakko ja 50-luvun peili.

Kaikki edellä mainitut tavarat olen löytänyt viimeisen puolen vuoden aikana korttelini roskisten vierestä. Löytöjä olisi enemmänkin, jos olisin jaksanut kantaa ja neliöt antaisivat periksi.

Kerran viikossa barcelonalaisilla asuinalueilla on niin kutsuttu romupäivä.

Se tarkoittaa mahdollisuutta jättää kadulle kaikkea mikä ei tavallisiin roskiksiin kuulu: huonekaluja, vanhoja kodinkoneita ja oikeastaan mitä tahansa.

Mitä tahansa voi tarkoittaa esimerkiksi lasten liukumäkeä tai kassillista klassikkokirjoja.

Etelä-Espanjassa asuessani roskisten vierestä tai niiden sisältä saattoi löytyä myös hylättyjä kissan- ja koiranpentuja.

Toisen romu on toisen aarre, pitää erityisen hyvin paikkaansa Barcelonassa.

Kaikki dyykkaamani tavarat olen löytänyt priimakunnossa.

Vaarana on tosin se, että esimerkiksi huonekaluihin on pesiytynyt termiittejä tai muita tuholaisia. Itse olen niiltä toistaiseksi säästynyt.

Suomesta tuttuja kierrätyskeskuksia ei juurikaan harrasteta, mutta jätepisteitä on toki olemassa Barcelonassakin.

Niihin huonekalut vievä saa jopa pienen summan anteeksi kaupunkilaisilta perittävää jäteveroa.

Kadulle dumppaaminen on silti edelleen suosituin tapa kierrättää tarpeeton tavara niin Barcelonassa kuin monissa muissakin espanjalaiskaupungeissa.

Romupäivä on jokaisella asuinalueella eri aikaan. Sen tietävät myös romuilla elantonsa hankkivat, pääasiassa paperittomat siirtolaiset, jotka kilpailevat parhaista apajista.

He tekevät myös ilmaista työtä kierrätyksen hyväksi.

Barcelona ei ole onnistunut saavuttamaan EU:n kierrätystavoitteita (siirryt toiseen palveluun), ja nykyisellään alle 40 prosenttia jätteistä kierrätetään.

Siksi kaupunki on suunnitellut korvaavansa nykyiset, paikallaan olevat jäteastiat uusilla menetelmillä viimeistään vuoteen 2025 mennessä.

Puhetta on ollut esimerkiksi tiettyyn kellonaikaan tulevista kierrätysautoista ja henkilökohtaisista korteista, joiden avulla voidaan valvoa kotitalouksien kierrätystä.

Toistaiseksi kierrätys on kuitenkin kaupunkilaisten omantunnon ja romuja ostoskärryihin keräävien siirtolaisten varassa.

Romu tuskin on vähenemässä.

Pandemia on kurittanut espanjalaistalouksia muuta Eurooppaa enemmän ja vähentänyt täälläkin erityisesti kivijalkakauppojen kassavirtaa.

Syy on toki myös koronarajoituksissa, mutta pelkästään ne eivät selitä verkkokaupan räjähdysmäistä kasvua.

Joka päivä porraskäytävässä vastaan tulee nettikaupan lähetti.

Ulko-oveni edessä olevan paperiroskiksen kapasiteetti on pandemian aikana käynyt liian pieneksi nettiostosten pakkausjätteelle.

Amazon kasvatti myyntiään koko maailmassa pandemiavuonna.

Myös euroistaan tarkat espanjalaiset edulliseksi mielletty nettikauppa on hurmannut. Viime vuonna myynti kasvoi (siirryt toiseen palveluun) uuteen ennätykseen myös Espanjassa.

Itsekin tilasin Amazonista viime kesänä aurinkovarjon. Se hajosi muutamassa päivässä ja päätyi romupäivänä roskisten viereen.

Sieltä sen matka jatkui todennäköisesti eteenpäin ostoskärryissä.