Hyppää sisältöön

Nyt on järvitaimenten reitti auki – Juankosken ja Karjalankosken kalaportaisiin laskettiin vesi vappuaattona

Kalaportaat mahdollistavat vaelluskalojen nousun lisääntymisalueilleen Vuotjärveen ja siihen laskeviin jokiin ja puroihin.

Kalaportaat rakennettiin Juankoskelle kesällä 2020. Kuva kesäkuulta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Juankosken ja Karjalankosken kalaportaat on avattu vaelluskaloille vappuaattona 30. huhtikuuta.

Savon Voiman vesivoimalaitosten yhteyteen rakennetut kalaportaat valmistuivat viime syyskuussa. Viime vuoden puolella portaissa suoritettiin koejuoksutukset, mutta talven ajan kalaportaat ovat olleet kuivina.

Nyt kalaportaiden sulkuluukut ovat avautuneet ensimmäistä kertaa täyttämään varsinaista tehtäväänsä, eli mahdollistamaan vaelluskalojen nousun lisääntymisalueilleen Vuotjärveen ja siihen laskeviin jokiin ja puroihin.

Kalaportaiden merkitys on tärkeä uhanalaisen järvitaimenen luontaiselle lisääntymiselle Vuoksen vesistössä.

Lupaehtojen mukaan kalaportaat on pidettävä auki vuosittain vähintään toukokuun alusta lokakuun loppuun. Lisäksi kalateiden toimivuutta on seurattava minimissään kolmen vuoden ajan.

Kalaporrashankkeiden kokonaiskustannus oli noin 700 000 euroa. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi hankkeelle vaelluskalakantojen elvyttämiseen tarkoitettua tukea 349 000 euroa, jolla rahoitettiin osa Karjalankosken kalaportaiden kustannuksista.

Juankosken kalatien rahoituksesta Savon Voima vastasi kokonaisuudessaan itse.

Lue myös:

Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksille rakennetaan kalaportaat – Savon Voima sai kalakantojen elvytyshankkeeseen valtion rahaa

Kuopiossa rakennetaan miljoonaluokan tietä kaloille – uhanalainen järvitaimen pääsee nousemaan Karjalankoskessa 60 vuoden tauon jälkeen

Juankosken kalaportaisiin päästetään vesi vappuna