1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Ammattiliitot huolissaan: Karanteenissa olevia hoitajia kutsuttiin töihin Oulussa, ja moni meni – "Kaupunki ottaa ison riskin"

Tehy on jo aiemmin kannellut vastaavasta menettelystä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Yle ei ole tavoittanut Oulun kaupungin terveysjohtajaa kommentoimaan kaupunginsairaalan tilannetta.

Hoitajien ammattiliitot pitävät Oulun menettelyä hoitajien töihin patistamisessa kesken karanteenin kyseenalaisena. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Moni eilen torstaina altistuskaranteenista töihin kutsutuista hoitajista on mennyt tänään työvuoroihin Oulun kaupunginsairaalaan.

Lue lisää: Altistuskaranteenissa olevia hoitajia patistetaan töihin Oulun kaupunginsairaalaan hoitamaan koronasairaita potilaita

Lähi- ja perushoitajaliitto Superin Oulun kaupungin pääluottamushenkilö Mira Kaivorinne kertoo, että kaikkiaan noin 25 hoitajalle tuli kutsu mennä töihin kesken koronakaranteenin negatiivisen pikatestin kautta.

Karanteenissa olleet hoitajat on hälytetty töihin hoitamaan kaupunginsairaalan koronapotilaita.

Superin mukaan Oulun kaupunginsairaalan tapauksessa työnantaja käyttää niin sanottua sovellettua karanteenia. Se tarkoittaa, että työnantaja määrää työpaikalla altistuneet käymään töissä normaalisti. Muuten he ovat kotikaranteenissa eli eivät voi käydä esimerkiksi kaupassa.

Hoitajien ammattijärjestöt Super ja Tehy pitävät menettelyä kyseenalaisena.

Tehy on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Tampereen yliopistollisen sairaalan tartuntatautilain vastaisesta käytännöstä, jossa koronalle altistuneet hoitajat ja lääkärit on määrätty niin sanottuun sovellettuun karanteeniin.

Tehyn näkemyksen mukaan työnantaja ei voi toimia näin, se ei voi rajoittaa työntekijän vapaa-aikaa.

Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen hämmästelee Oulun kaupungin tapaa hoitaa kaupunginsairaalan asioita.

– Kun tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää karanteeniin, on karanteenia noudatetettava rangaistuksen uhalla. Tällaiset verukkeet yksikön toiminnan vaarantumisesta eivät ole päteviä syitä.

– Ilmeisesti THL:llä on jokin tällainen ohjeistus, että olisi mahdollista lyhentää karanteenia, mutta kysymys kuuluukin, että Oulussa tämä tapahtuu toista kertaa. Maaliskuussa oli valtava koronarypäs kaupunginsairaalassa, ja tässä on ollut kuukausi aikaa hoitaa asiat kuntoon.

Lue myös: Yli sata sai tartunnan ja 19 kuoli, kun korona teki tuhoa sairaalassa Oulussa – hoitajat ovat johdon kanssa eri mieltä siitä, miksi näin kävi

Viinikaisen mielestä käytäntö asettaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön erikoiseen asemaan muihin verrattuna. Hän kysyy, miten muut ihmiset voivat olla koronalle altistuttuaan karanteenissa kymmenen päivää, jotta on taas turvallista tavata ihmisiä, mutta sotehenkilöstön kohdalla menettely on toinen.

– Oulun olisi pitänyt laittaa hoitajien riittävyys kuntoon maaliskuussa. Oulun kaupunki ottaa nyt ison riskin: vaarantaa tällä sekä potilaiden että henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.

Yle ei ole tavoittanut Oulun kaupungin terveysjohtajaa Jorma Mäkitaloa kommentoimaan tilannetta.

Torstaina Mäkitalo sanoi Ylelle, että kaupungissa toimitaan THL:n ohjetta noudattaen. Hän totesi, että ohjeen mukaan mikäli 14 vuorokauden karanteeni ei ole mahdollinen ilman että sosiaali- ja terveydenhuollon yksikön toiminta vaarantuu, voi työntekijä palata työhön aiemmin, jos käyttää työssään jatkuvasti kirurgista suu-nenäsuojusta eikä hoida vaikeasti immuunipuutteisia potilaita.

– Koronaviruksen leviäminen nyt toista kertaa kaupunginsairaalaan on aiheuttanut niin suuret vaikeudet henkilökunnan riittävyyden varmistamisessa, että katsoimme yksikön toiminnan vaarantuvan THL:n ohjeen tarkoittamalla tavalla, Mäkitalo sanoi.

Lue seuraavaksi:

Uusimmat tiedot koronasta Suomessa ja maailmalla

Uusimmat koronatiedot Pohjois-Pohjanmaalla