Hyppää sisältöön

Lapin kansanedustajat lähes yksimielisiä: Tenon lohen täysrauhoitus oli välttämätöntä

Kuusi seitsemästä Lapin kansanedustajasta on sitä mieltä, että lohen täydellinen kalastuskielto Tenolla tänä vuonna on oikea päätös. Vain Johanna Ojala-Niemelä (sd.) olisi sallinut kalastuksen rajoitettuna.

Lohipadot ovat tähän asti olleet jokavuotinen näky Tenolla. Patoverkkopyynti on perinteinen kalastustapa, jonka juuret ovat kaukana 1500-luvulla. Nyt on ensimmäinen kesä viiteensataan vuoteen, kun renkkuja ei jokeen laiteta. Kuva: Panu Orell / Luke

Suomi ja Norja päätyivät neuvotteluissa historialliseen ja äärimmäisen kovaan ratkaisuun. Koko Tenojoen vesistössä, Tenovuonolla ja vuonon edustan merialueella kielletään lohen pyynti kokonaan, siis sekä vapavälinein että seisovilla pyydyksillä. Päätös astuu voimaan toukokuun ensimmäinen päivä ja kestää tämän vuoden loppuun.

Ensimmäisen kerran historiassa tehty Suomen ja Norjan rajajoen lohikantojen täysrauhoitus on Lapin kansanedustajien mielestä oikean suuntainen ja välttämätön päätös. Siitäkin huolimatta, että sen on kritisoitu estävän saamelaisten perinteisten elinkeinojen harjoittamista ja kävelevän yli alkuperäisväestön itsemääräämisoikeuden.

– Tenojoen lohikanta on vakavassa tilanteessa, lohi on pelastettava. Kun kerrankin olemme saaneet mukaan myös Norjan, joka kieltää kalastuksen Tenovuonolla ja omilla merialueillaan, kannattaa tarttua tarjoukseen, sanoo keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

– Tenojoen lohikantojen turvaamiseksi tällainen poikkeuksellinen toimi näyttää nyt tarpeelliselta ja viisaalta, toteaa Markus Lohi (kesk.)

– Kalakannan säilymisen kannalta on tärkeää, ettei ylikalastuksella tuhota kalastusmahdollisuutta tulevaisuudessa, sanoo myös Kaisa Juuso (ps.)

Tenojoki on suosittu virkistyskalastajien kohde. Kalastusmatkailu ja lupamyynti tuovat Utsjoelle vuosittain arviolta 5 miljoonaa euroa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Kansanedustajat: Kompensaatiota tarvitaan

Ainoana Lapin kansanedustajista siis olisi lohenpyynnin sallinut Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

– Suomen puolelta tehty esitys, jossa kalastusta olisi leikattu 60 prosenttia olisi minun mielestä ollut hyvä, mutta se ei valitettavasti kelvannut Norjalle, Ojala-Niemelä sanoo.

Lohenkalastuksen kieltäminen kokonaan ajaa hänen mielestään Utsjoen kunnan vaikeaan tilanteeseen.

– Koronan takia matkailu ja rajakauppa on ollut jo jäissä, ja nyt ensi kesältä menetetään matkailu- ja lupien myyntitulot, jotka tekevät 5 miljoonaa euroa. Hallituksen on kompensoitava kiellon seurauksena syntyviä menetyksiä kunnalle, Johanna Ojala-Niemelä vaatii.

Laastaria haavoihin vaatii myös Katri Kulmuni (kesk.).

– Lohikannan kalastusrajoitus on välttämätön, jotta Tenon lohikanta ylipäänsä elpyy ja pystytään pelastamaan. Rajoitukset ovat kovia ja vaativat Utsjoen kunnalle äkillisen rakennemuutoksen pakettia, Kulmuni sanoo.

Lohiveneitä Tenojoen Outakoskella. Kuva: Susanna Guttorm / Yle

Kalastuskulttuuri hiipuu, jos lohi katoaa

Lohen täysrauhoitusta vastustavat ovat vedonneet muun muassa saamelaiseen kulttuuriin. Esimerkiksi saamelaiskäräjien kanta on ollut, että saamelaisille olisi pitänyt sallia lohen pyynti lyhyinä jaksoina kauden keski-ja loppuvaiheilla.

– Saamelaisilla on perustuslaissa turvattu oikeus harjoittaa kulttuuriaan. Lohen kalastuksen täyskielto rajoittaa tätä oikeutta, saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sanoi huhtikuun alussa, kun esitys kalastuskiellosta annettiin.

Mutta kalastuskulttuurin perusta on lohi.

– Jos ei ole lohta, ei ole siihen liittyvää kulttuuriakaan, kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) sanoo.

– Jos Norja saadaan sitoutettua lohikannan suojeluun ja vahvistamiseen, ja rauhoituksella on biologiset perustelut, pitää olla valmis koviinkiin ratkaisuihin. Rauhoituksen seuraukset asianomistajille pitää tietenkin korvata, Mustajärvi linjaa.

Samalla linjalla on myös Heikki Autto (kok.).

– Tenon lohikanta on vaarallisen heikossa tilassa ja lohikannan turvaaminen – joka vähänkään pitemmässä juoksussa on myös Utsjoen kannalta tärkeä elinvoimakysymys – on ensiarvoisen tärkeää.

– Tulevan kesän osalta Utsjokea tulee kuitenkin tukea äkillisen rakennemuutoksen paikkakuntana siinä missä muitakin paikkakuntia, jotka ovat kokeneet suuri talousvaikeuksia, Autto sanoo.

Lisää aiheesta:

.
.