Hyppää sisältöön

Venäjä on määritellyt oppositiopoliitikko Navalnyin verkoston terroristien ja äärijärjestöjen tietokantaansa

Venäjä kiristää silmukkaansa vangitun oppositiojohtajan ympärillä. Navalnyin liittolaiset ovat aiemmin sanoneet, että säätiön toiminta jatkuu joka tapauksessa muodossa tai toisessa.

Venäjä kiristää otettaan oppositiopoliitikon verkostosta. Kuva: AFP

Venäjä on lisännyt oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin poliittisen verkoston terroristien ja äärijärjestöjen tietokantaansa tänään perjantaina. Samassa tietokannassa on muun muassa Isis ja al-Qaida. Tietokantaa pitää Venäjän talouden seurantavirasto.

Navalnyin aluetoimistojen verkosto suljettiin jo eilen torstaina. Navalnyin läheinen liittolainen. Leonid Volkov kertoi, että verkosto ei voi työskennellä vallitsevissa olosuhteissa.

Vielä ei ole tiedossa, liittyykö listaus syyttäjien aiemmin tässä kuussa esittämään pyyntöön nimittää oppositiojohtaja ja hänen verkostonsa ääriryhmiksi.

Moskovalainen oikeus on harkinnut Navalnyin verkoston julistamista ääriryhmäksi. Se antaisi Venäjän viranomaisille oikeuden pidättää aktivisteja ja jäädyttää pankkitilejä.

Navalnyin Moskovan toimistojen entinen koordinaattori Oleg Stepanov uskoo, että muutos liittyy käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin.

– No tietysti, miksi odottaa? Loppujen lopuksi tuomioistuimen päätös on jo tiedossa etukäteen, hän kirjoitti Telegramissa.

Navalnyin liittolaisten mukaan säätiön toiminta jatkuu joka tapauksessa muodossa tai toisessa.

Navalnyi tuomittiin helmikuussa 2,5 vuodeksi vankeuteen aiemman ehdollisen tuomion ehtojen rikkomisesta. Hän ei ollut ilmoittautunut vankeinhoitolaitokselle Moskovassa, koska oli sairaalahoidossa Berliinissä myrkytysyrityksen jälkeen.

Navalnyin lakimies vapautettu

Venäjän turvallisuusjoukot pidättivät aiemmin tänään Ivanin Pavlovin, lakimiehen, joka puolustaa Navalnyn korruption vastaista toimintaa. Tämän johtama Ryhmä 29 -järjestö sanoo, että Pavlovia syytetään entistä toimittajaa Ivan Safronovia koskevien esitutkintatietojen paljastamisesta.

Safronov pidätettiin viime heinäkuussa, ja häntä syytetään maanpetoksesta. Hänen väitetään välittäneen valtiosalaisuuksia Tšekin tiedustelulle.

Pavlov on myöhemmin perjantaina vapautettu. Määräyksen mukaan hän ei saa käyttää internetiä eikä keskustella tapauksensa todistajien kanssa.

Ryhmä 29 sanoo olevansa lakimiesten ja toimittajien järjestö, joka työskentelee sananvapauden puolesta Venäjällä. Ryhmän nimi viittaa Venäjän perustuslain pykälään 29, jossa taataan sananvapaus, sekä maan rikoslain pykälään 29, jossa määritellään esimerkiksi maanpetos ja vakoilu.

.
.