1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aluepolitiikka

MAL-sopimus avaa uusia rahoitusmahdollisuuksia myös Lahden ympäryskunnille – haaveissa varsinkin paremmat liikenneyhteydet

Asikkala, Hollola, Heinola, Kärkölä ja Orimattila kertoivat tavoitteistaan, kun tieto sopimusten toteutumisesta tuli julki.

Esimerkiksi Heinolalle yksi tärkeä MAL-sopimukseen liittyvä tavoite on joukkoliikenteen parantaminen. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lahden ympäryskunnat aikovat hyödyntää valtion kanssa solmittavaa MAL-sopimusta liikenneyhteyksien ja elinkeinotoiminnan vahvistamiseen. Ministeriöt ja kolme kaupunkiseutua kertoivat torstaina, että sopimusneuvottelut on saatu valmiiksi.

MAL-sopimuksen ansiosta Lahti ja seutukunnat voivat neuvotella suoraan valtion kanssa toimista, jotka edistävät maankäytön, asumisen ja liikkumisen kehittymistä. Tavoitteena on saada samalla aikaan päästövähennyksiä.

Lahden kaupunkiseudun kunnan- ja kaupunginjohtajat kertoivat tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) mahdollisista kohteista, joita kehitetään ja rahoitetaan yhdessä valtion ja muiden kuntien kanssa.

Hollolassa tavoitteena on saada junaseisake Nostavalle, ja Asikkala nostaa tärkeäksi valtatie 24:n parantamisen. Kärkölä haluaa parantaa kevyen liikenteen olosuhteita ja edistää puurakentamista.

Heinolassa painopisteenä ovat muun muassa joukkoliikenne ja yhteiset elinkeinopoliittiset tavoitteet. Orimattila korostaa elinkeinoelämän alueiden kehittämistä erityisesti Hennan-Tuuliharjan alueella ja alueen saavutettavuutta kestävillä kulkumuodoilla.

Päijät-Hämeen kunnista MAL-sopimuksessa on mukana myös Iitti.

MAL-sopimus pitää vielä hyväksyä kuntien päätöksentekoelimissä. Sopimuksen mukaan kuntien pitää maksaa aina puolet valtion rahoittamista hankkeista.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.