Hyppää sisältöön

Pyhtään lintuhoitola taas rahavaikeuksissa: tukieurot tippuivat entisestään ja vuokra alkoi juosta

Pyhtäällä toimivan lintuhoitolan rahoitus on pudonnut jo useana vuonna peräkkäin.

Pyhtään lintuhoitolassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja. Kuva on vuodelta 2018. Kuva: Sanni Harmanen / Yle

Pyhtään lintuhoitolassa on ollut keväällä hiljaisempaa kiireisen talven jälkeen. Hoidossa olleita lintuja on vapautettu takaisin luontoon.

Suomessa jyllännyt lintuinfluenssa rajoitti lintuhoitolan toimintaa kevään aikana. Lintutalon hoitaja Arto Hokkasen mukaan lintuhoitola ei pystynyt ottamaan vesilintuja vastaan ja petolintujakin hyvin varovasti.

– Muutamia on jouduttu jättämään ottamatta sen takia, että niille pitäisi määrätä karanteenitilat ja tutkia, onko niillä lintuinfluenssa, Hokkanen sanoo.

Hänen mukaansa karanteenitilojen rakentaminen ei onnistunut, koska hoitolan rahoitus on tippunut entisestään.

Avustusmäärä tippui

Pyhtään lintuhoitola joutuu tänä vuonna kiristelemään kukkaronnyörejä aiempaa tiukemmin.

Valtio on pienentänyt avustustaan Pyhtään lintuhoitolalle viime vuoden 45 000 euron tukipotista 40 000 euroon.

Ympäristöministeriö muutti rahanjakoaan eläinhoitoloille vuonna 2019. Sen jälkeen avustuksia on jaettu useammalle hoitolalle, kun aiemmin valtionavustusta saivat käytännössä vain Korkeasaaren villieläintarha ja Pyhtään lintuhoitola.

Tänä vuonna valtio jakoi tukea kaikkiaan viidelle eläinhoitolalle yhteensä lähes 220 000 euroa. Suurimman potin sai Korkeasaaren eläintarhan säätiö, 60 000 euroa.

Isot kulut

Pyhtään lintuhoitola sai toimia vuokratiloissa Stockforsissa viimeiset kaksi vuotta ilmaiseksi. Vuoden alusta lähtien tuhannen euron kuukausivuokra on jälleen alkanut juosta.

Myös Etelä-Kymenlaakson kuntien yhteinen 6 000 avustus viime vuodelta on jäänyt tänä vuonna pois.

Erilaisten avustusten väheneminen tekee tiukkaa.

– On raskasta, kun joudutaan joka vuosi keräämään ja raapimaan rahaa sieltä täältä. Sitä täytyy vain toivoa, että jostain saadaan kerättyä loppuvuoteen mennessä lisää, lintutalon hoitaja Arto Hokkanen sanoo.

Lintuhoitolalla on yksi vapaaehtoinen avustaja, joka hakee erilaisia avustuksia. Hokkasen mukaan lintutalo on saanut tänä vuonna 20 000 euron avustuksen yhdeltä säätiöltä. Lisäksi ihmiset ovat lahjoittaneet eläimille ruokaa ja maksaneet kannatusmaksuja.

– Sellaisilla lahjoitusvaroilla on pystytty ostamaan tukusta sellaiset rehut, joita ei kaupasta saa eivätkä ihmiset pysty tuomaan, Arto Hokkanen sanoo.

Sähköt ja vesi kuitenkin vievät ison loven kahden työntekijän palkan ja vuokran lisäksi.

– Vesilintuja tulee paljon, joten vesimaksut ovat tosi suuret. Kyllähän ne saattavat olla tuhat euroa kuukaudessa, Arto Hokkanen sanoo.

Lintutalon hoitaja Arto Hokkanen ei osaa tällä hetkellä sanoa, miltä hoitolan tulevaisuus näyttää.

– Ei sitä kukaan tiedä. Mennään päivä kerrallaan.

.
.