Petteri Orpo: EU-johtajat ovat esittäneet kokoomukselle huolen elvytyspaketista – “Tämä on puolueelle vaikea paikka”

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan muualla Euroopassa on ymmärretty elvytyspaketin vaikutus EU-jäsenmaiden yhtenäisyydelle. Kokoomusta hän pitää Suomen Eurooppa-myönteisimpänä puolueena.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että EU:n elvytyspaketti on puolueelle sisäisesti vaikea. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

EU-elvytyspaketin kohtalo eduskunnassa ei aiheuta huolta pelkästään Suomen hallituspuolueissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että hän on ollut yhteydessä asiasta pitkin matkaa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin, Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtajan Donald Tuskin ja ryhmäjohtajan Manfred Weberin kanssa.

Kokoomus on EPP:n jäsenpuolue.

– He ovat esittäneet huolen. Ehkä se jotakin kertoo, että missään muussa maassa Euroopassa ei käydä vastaavaa keskustelua. Muualla Euroopassa korostuu tämän paketin merkitys unionin yhtenäisyydelle, Orpo sanoo.

Orpo myöntää, että tilanne on vaikea kokoomukselle. Hän toteaa, että kokoomus on Suomen “Eurooppa-myönteisin” puolue, joka arvostaa EU:n tuomaa vakautta jäsenmailleen.

Puolue ei kuitenkaan halua antaa tukea EU:n elvystyspaketille, koska se on puolueen arvion mukaan huono.

Kokoomuksen kanta pakettiin alkoi kiinnostaa politiikan tarkkailijoita viimeistään tämän viikon tiistaina, kun perustuslakivaliokunta vaati sen läpimenoon kahden kolmasosan enemmistöä.

Valiokunnan enemmistö ajatteli, että paketti siirtää päätäntävaltaa merkittävästi Suomesta pois.

Koronaelpysmispaketin koko 750 miljardia euroa, ja sillä pyritään rahoittamaan muun muassa digitalisaatiota, kestävää kasvua, terveyspalveluita ja siirtymistä entistä ympäristöystävällisempään talouteen.

Elvystyspaketista jaetaan 390 miljardia euroa avustuksina jäsenmaille ja siitä voi hakea 360 miljardin edestä lainoja.

Suomi rahoittaa pakettia noin 6,6 miljardilla eurolla. Valtiovarainministeriö arvioi tammikuussa, että Suomi saa paketista avustuksina noin 2,2 miljardia euroa.

Tyhjän äänen jättämisessä on viesti

Kokoomus on linjannut ryhmänä, että se äänestää tyhjää, kun elvytyspaketti tulee eduskunnan käsiteltäväksi.

Mikäli hallituspuolueet, kokoomus ja muut oppositiopuolueet saavat pidettyä linjansa suorana, elvytyspaketin pitäisi mennä läpi eduskunnassa.

Kolme kokoomuslaista kansanedustajaa on kuitenkin jo nyt ilmoittanut, että he äänestävät pakettia vastaan.

Hallituspuolue keskustasta Hannu Hoskonen on myös ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan.

Orpo ei vielä kerro sitä, millaisen mahdollisen sanktion ryhmän kannan vastaisesti äänestävät saavat. Lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskuntaryhmä ja sen johto.

– Tämä on kokoomukselle sisäisesti hyvin vaikea asia. Eduskuntaryhmän enemmistö on kuitenkin linjannut tämän kannan.

Kokoomusta on arvosteltu siitä, että se ei joko asetu paketin taakse tai sitä vastaan. Käytännössä puoluetta on arvosteltu vastuunpakoilusta.

Orpo vastaa kritiikkiin sanomalla, että tyhjää äänestämiseen sisältyy viesti.

– Tämä ei ole tyhjä kanta. Se pitää sisällään vahvan näkemyksen siitä, että hallitus voi ja sen pitää viedä tämä paketti omilla äänillä läpi.

Orpon mukaan kokoomus jatkaa asian käsittelyä vielä eduskuntaryhmässään. Tällä voi olla vaikutusta kansanedustajien lopulliseen äänestyskäyttäytymiseen.

Valtiovarainvaliokunnan linjattava sääntöihin palaamisesta

EU:n elvytyspaketti menee seuraavaksi valtiovarainvaliokunnan käsiteltäväksi. Valiokunta tekee asiassa lopullisen mietinnön, josta kansanedustajat äänestävät suuressa salissa.

Orpon mukaan valiokunnan on linjattava, että EU:n pitää jatkossa noudattaa omia sääntöjään, eikä elvytyspaketin kaltaisista mekanismeista saa tulla pysyvää käytäntöä.

– Valtiovarainvaliokunnassa pitää kirjata selvät sävelet siihen, mikä on Suomen eurooppapolitiikan ja talouspolitiikan linja Euroopassa jatkossa. Me emme halua tästä pysyvää ratkaisua.

Orpo ajattelee, että elvytyspaketin kaatumisella olisi katastrofaalisia vaikutuksia Suomelle.

– Yksi huono ratkaisu, olkoonkin iso, ei voi horjuttaa Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa ja unionin päätöksentekokykyä.

Orpo muistuttaa, että EU:n monivuotinen rahoituskehys on yhteydessä elvytyspakettiin. Sen läpimenoa hän pitää tärkeänä muun muassa Suomen maataloudelle.

Voit kommentoida artikkelia 1.5.2021 kello 23 asti.

Lue lisää: