Hyppää sisältöön

Pääsykokeissa käyminen voi vaarantaa omat ylioppilasjuhlat Rovaniemellä

Rovaniemellä ylioppilasjuhlat pidetään suunnitellusti kesäkuussa. Kaupunki on kuitenkin linjannut, ettei juhliin ole asiaa, jos on käynyt kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueilla. Näin esimerkiksi pääsykoematka Tampereelle, Turkuun tai Helsinkiin voi vaarantaa lakkiaiset.

Rovaniemeläinen Unna Karppinen odottaa ylioppilasjuhliaan epävarmuudessa.
Rovaniemeläinen Unna Karppinen odottaa ylioppilasjuhliaan epävarmuudessa.

Osa ylioppilaista voi joutua jäämään pois omista lakkiaisistaan Rovaniemellä. Lakkiaisiin ei voi osallistua, jos on matkustanut leviämis- tai kiihtymisvaiheen alueille juhlia edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Näin esimerkiksi käynti pääsykokeissa Turussa, Helsingissä tai Tampereella voi tuoda porttikiellon juhlatilaisuuteen.

Lyseonpuiston lukion abiturientti Unna Karppinen saa tehdä pääsykokeensa Rovaniemellä, mutta hän harmittelee tilannetta lukiokavereidensa puolesta.

– Ei ennen tämmöstä ole ollut. Nyt juuri meidän ikäluokka joutuu elämään poikkeusolojen mukaan. Onhan se ikävää, mutta tilanne on mikä on, eikä sille oikeastaan mitään voi. Mennään näillä, hän toteaa.

Juhlat on jätettävä väliin myös siinä tapauksessa, jos ylioppilaalla ilmenee lieviäkin koronavirustartuntaan viittaavia oireita.

Juhlat järjestetään muutenkin perinteistä tinkien. Rovaniemen kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on linjannut, että lakkiaistilaisuuksiin saavat tulla vain ylioppilaat ja tarpeellinen henkilökunta.

Tilaisuuteen ei voi tulla yleisöä, ei edes muita lukiolaisia.

Lyseonpuiston lukion rehtori Osmo Huhtala toivoo, että lakkiaiset saadaan järjestettyä ajallaan kesäkuun alussa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Ylioppilailta kysytään juhlien siirtämisestä

Rovaniemellä jätetään auki pieni takaportti juhlien siirrolle. Lyseonpuiston ja Ounasvaaran lukioissa järjestetään ensi viikolla kysely, kuinka moni ylioppilas osallistuisi juhliin, jos ne pitäisi siirtää syksylle.

Rehtori Osmo Huhtala sanoo, että juhlat pitäisi järjestää heti elokuun toisella viikolla, jos ne siirrettäisiin syksyyn.

Unna Karppinen ei haluaisi siirtää juhlia.

– Tietenkin olisi mukava, jos ne voidaan järjestää pois alta kesän alussa. Jos pääsee kouluun, voi aloittaa sen rauhassa. Mutta jos saadaan paremmat olosuhteet elokuuhuun, niin sitten ehdottomasti silloin, Karppinen sanoo.

Rovaniemi aikoo vielä tarkistaa ohjeensa lähempänä lakkiaisia, sillä tilanne voi yhä muuttua nopeasti.

Lapin aluehallintovirasto linjasi perjantaina, että kokoontumisrajoituksia höllennetään ensi maanantaista alkaen. Jos koronatilanne säilyy hyvänä, ylioppilasjuhlien aikaan ihmisten määrää ei rajoitettaisi enää lainkaan.

Avin kokoontumisrajoitus ei koske ylioppilasjuhlien kaltaisia suljettuja tilaisuuksia, mutta rajoitukset ovat olleet yleensä samansisältöisiä kuin sairaanhoitopiirin suositukset, joita kunnat noudattavat.

Lapissa pidetään kiinni kesäistä lakkiaisista

Useissa Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa aiotaan pitää kiinni kesäisistä juhlista. Esimerkiksi Sodankylässä ja Kittilässä ei edes harkita juhlien siirtämistä.

– Juhlat järjestetään keväällä koronarajoitusten puitteissa. Syksyllä emme niitä halua järjestää, koska silloin monet ovat jo lähteneet uudelle paikkakunnalle, toteaa Kittilän lukion rehtori Janne Ylinampa.

Hän ei tässä vaiheessa arvioi, miten Kittilässä suhtaudutaan etelässä pääsykokeissa käyneisiin. Tarkemmat ohjeet ovat vielä työn alla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella pandemiatyöryhmä suosittelee ylioppilasjuhlien siirtämistä syksyyn.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

2.5. kello 9.09 Korjattu rehtorin sukunimi Huhtalaksi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.