Hyppää sisältöön

TS: Myrkkyhuume saattanut tappaa nuoria epäiltyä enemmän

Helsingin sosiaalityöhön on tullut tietoa parin kuukauden sisällä puolestakymmenestä nuorten yllättävästä huumekuolemasta.

Helsingissä ja Turussa on tullut keväällä esiin poikkeuksellisen paljon nuorten huumekuolemia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Poikkeuksellisen vaaralliseen lääke- tai huumausaineeseen kuolleita nuoria saattaa olla Suomessa jo kymmenkunta. Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Helsingin sosiaalityöhön on tullut tietoa parin kuukauden sisällä puolestakymmenestä nuorten yllättävästä huumekuolemasta. Kaikkiin niihin liittyy rauhoittavia lääkkeitä.

– Näissä on epätavanomainen piikki, rauhoittaviin lääkkeisiin ei helposti kuole. Käyttäjät ovat puhuneet Ksalol-nimisestä alpratsolaami-valmisteesta, johon olisi lisätty mahdollisesti fentanyyliä, Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijä Pauliina Nylund sanoo lehdelle.

Yle uutisoi torstaina nuorten miesten epäillyistä myrkytyskuolemista Turussa.

– On viitteitä siitä, että näihin tapauksiin liittyy yliannostus huumeiden, lääkkeiden tai niiden yhteisvaikutuksesta. Poliisi halusi tämän tuoda sen takia julkisuuteen, koska jonkinlaista vaarallista ainetta tuolla liikkuu, rikosylikomisario Jari Riiali. kertoi Ylelle.

Rikosylikomisario Riialin mukaan poliisi on päässyt tapausten jäljille normaalin kuolemansyyntutkinnan yhteydessä.

– Poliisi menee suorittamaan kuolemansyyntutkintaa, kun kuolema ei ole luonnollinen tai siihen liittyy esimerkiksi myrkytys, tapaturma, rikos tai itsemurha. Kotikäyntien yhteydessä on tehty tiettyjä havaintoja, ja päädytty tällaiseen johtopäätökseen, sanoi Riiali.

Riiali kertoi, että myös pääkaupunkiseudulla on havaittu useita, nimenomaan Ksalol-lääkkeen ja muiden lääke- ja huumausaineiden takia tapahtuneita kuolemia.

Aineiden alkuperää selvitetään

Alpratsolaami on Suomessa yleisesti käytetty bentsodiatsepiineihin kuuluva lääkeaine, mutta Ksalol-nimisenä valmisteena sitä ei ole Suomessa lääkemyynnissä.

A-klinikkasäätiö varoitti äskettäin katukaupassa liikkuvista mahdollisesti hengenvaarallisista tableteista.

Nylund toteaa TS:lle, ettei Helsingin ja Turun tapauksissa ole vielä varmuutta kuoleman aiheuttaneesta aineesta.

– Uusien kuolemien estämiseksi näen tärkeänä, että mahdollisesta vaarasta varoitetaan nyt heti eikä sitten joskus kuukausien päästä, kun kuolinsyyraportit ovat valmistuneet, hän jatkaa.

Poliisi pyrkii selvittämään aineiden alkuperää ja levittäjää.

Lue lisää:

Usean parikymppisen miehen epäillään kuolleen myrkytykseen Turussa huhtikuussa – katukaupan rauhoittava lääke syynä?