1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Vappuväkeä runsaasti liikkellä Itä-Suomessa – virkavallalla liki 300 tehtävää

Poliisin näkökulmasta vappuaatto oli viimevuotista hieman vilkkaampi. Ravintoloihin kertyi jonoja, mutta mitään hallitsematonta ryntäystä ei syntynyt.

Vappu
Tyhjät kuohuviinipullot odottivat ottajaansa Musiikkitalon edessä Helsingissä marraskuussa 2020.
Poliisin mukaan toinen koronavappu oli ensimmäistä vilkkaampi Itä-Suomessa. Väki jatkoi juhlintaa ulkosalla ravintoloiden sulkeuduttua. Silja Viitala / Yle

Poliisilla oli Itä-Suomessa runsaasti tehtäviä vappuaattoiltana ja kotihälytykset, erilaiset nujakat, rattijuopot sekä häiriökäyttäytymiset työllistivät poliisipartioita aina aamuyön tunneille asti.

Hälytystehtäviä kertyi vappuaattoillan kello 19 ja vappuaamun kello seitsemän yhteensä 296 kappaletta.

Poliisiin tiedotteen mukaan ihmisiä oli pitkästä aikaa runsaasti liikkeellä, ja paikka paikoin ravintoloiden terasseille muodostui jonoja.

Virkavallalla oli hivenen vilkkaampaa kuin vuosi sitten vappuna, jolloin poliisille tuli 224 tehtävää. Vastaavasti ennen koronapandemiaa poliisilla oli Itä-Suomessa vuonna 2019 vappuna 338 tehtävää.

Vappuaattoiltana ja aamuyöllä Itä-Suomessa poliisilla oli kotihälytystehtäviä 56, lähes viimevuotinen määrä, eriasteisia häiriökäyttäytymisistä johtuvia tehtäviä oli 30, rattijuopumuksiin liittyviä tehtäviä oli yhteensä 24, pahoinpitelytehtäviä oli Itä-Suomessa yhdeksän ja vahingontekoja oli viisi.

Poliisin omia valvontatehtäviä yön ajalta tehtiin 61 kappaletta, joista suurin osa oli järjestyksen valvontaa taajamissa sekä eriasteisia liikenteeseen liittyviä valvontatehtäviä.
Pelkän päihtymyksen vuoksi vapun viettoon poliisin putkaan toimitettiin 20 henkilöä. Rikosperusteisesti kiinniotettuja vappuyöltä oli seitsemän henkilöä.

Pääsääntöisesti vappua vietettiin maltillisesti ja juhlinta tapahtui pienissä piireissä, kuten oli etukäteen kehotettu. Toki yksittäisiä poikkeuksia oli ja porukkaa kokoontui runsaasti esimerkiksi Kuopion Valkeisenlammelle.

Ravintoloissa oli myös runsaasti asiakkaita, mutta ravintoloiden sulkeuduttua jo kello 23 vapun juhlinta jatkui ulkosalla sekä yksityisasunnoissa.

Poliisin näkökulmasta yö oli vilkas ja verrattavissa kesäajan viikonloppuihin.