1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

Venäjä asetti ruotsalaisen myrkkytutkijan maahantulokieltoon – Venäjän Tukholman-lähettiläs kuultavaksi

Sanktion kohteeksi joutunut ruotsalaistutkija oli mukana vahvistamassa, että oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi yritettiin murhata Novichok-hermomyrkyllä.

Mielenosoittajat kokoontuivat tammikuussa Venäjän Tukholman-suurlähetystön edustalle vaatimaan Aleksei Navalnyin vapauttamista. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Ruotsi on kutsunut Venäjän Tukholman-lähettilään kuultavaksi EU-viranomaisille asetettujen sanktioiden johdosta. Venäjän pakotelistalla on myös ruotsalainen tutkija.

Venäjä asetti eilen maahantulokiellot kahdeksalle EU-virkamiehelle. Maan ulkoministeriö on kertonut kieltojen olevan vastaus EU:n maaliskuussa venäläisille virkamiehille asettamiin pakotteisiin. EU:n instituutioiden johtajat tuomitsivat Venäjän kiellot eilen perusteettomina.

Ruotsin ulkoministeriön edustajan Mats Samuelssonin mukaan Venäjän pakotteet ovat mielivaltaisia, oikeudelliseseti epäselviä ja poliittisesti latautuneita toisin kuin EU:n alkuperäiset pakotteet, jotka johtuivat venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelusta kotimaassaan.

Yksi Venäjän asettamien sanktioiden kohteista oli myrkyllisiin aineisiin erikoistuneen laboratorion johtaja Åsa Scott Ruotsin puolustusalan tutkimuslaitoksesta (FOI). Hän on ollut mukana toteamassa Navalnyin myrkyttämistä Neuvostoliiton sotilaskäyttöön kehittämällä Novichok-hermomyrkyllä.

FOI:n johtajan Jens Mattsonin mukaan on mahdotonta hyväksyä sitä, että Venäjä asettaa pakotteita tutkijalle, joka tekee vain työtään.

– Sanktiot eivät vaikuta tutkimuslaitoksen työhön, Matsson sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Lue lisää:

EU:n johtajat tuomitsevat Venäjän EU-maiden kansalaisille asettamat maahantulokiellot

Venäjä karkottaa seitsemän Baltian maiden ja Slovakian diplomaattia – vastine venäläisten karkotuksista

Mediat: Navalnyin myrkytysyrityksestä epäillyillä FSB-miehillä kytköksiä epäilyttäviin kuolemantapauksiin

SVD: Ryssland portar svensk FOI-chefen Åsa Scott (siirryt toiseen palveluun)