Hyppää sisältöön

Sää muuttuu epävakaiseksi – pohjoisesta puhaltaa hyytävän kylmää ja etelästä tulevat matalapaineet voivat tuoda lumipyryjä

Loppuviikosta suuressa osassa maata voi pyryttää. Kesärenkailla ajavien autoilijoiden on syytä tarkkailla ajokeliä ainakin perjantaina.

Matalapaineet voivat tuoda lumipyryjä
Matalapaineet voivat tuoda lumipyryjä

Vappuviikonloppua on vietetty suuressa osassa Suomea aurinkoisessa, mutta viileässä säässä. Alkavalla viikolla sää muuttuu epävakaisemmaksi, ja luvassa on jopa laajoja lumipyryjä. Keväistä lämpöä ei vielä viikkoon kannata haikailla.

Muutos näkyy ennusteanimaatiossa selvästi: epävakauden aiheuttavat kolme voimakasta ja laajaa matalapaineen aluetta. Ne kiertyvät Suomen lounaispuolelta kaakkoon ja perjantain aikana itäpuolitse ylös pohjoista kohti niin, että todella laajat alueet saavat maistaa pyryä ja tuiverrusta ihan kunnolla. Lunta voi pahimmassa tapauksessa tulla jopa 10 senttiä. Rannikolla sade tulee vetenä.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi huomauttaa, että pitkälle menevässä ennusteessa on toki paljon epävarmuutta, ja matalapaineiden tuoma epävakaus on muutenkin vaikea ennustettava.

– Säätä on syytä kuitenkin tarkkailla loppuviikosta ja varsinkin perjantaina, jos on kesärenkaat tai muuta menoa juuri silloin, Kotakorpi varoittelee.

Alkuviikosta maanantaina ja tiistaina suuria muutoksia ei vielä näy. Keskiviikkona matalapaineet tuovat sitten etelästä sateita ja matalapaineet jäävät Suomen ylle sen jälkeen pariksi päiväksi.

Kotakorpi kertoo myös, että pohjoisesta puhaltava kylmä ilma pitää lämpötilat ajankohtaan nähden vilpoisina kautta maan, ja idästä pohjoiseen voi tulla yöpakkasia.

Kun esimerkiksi Etelä- ja Länsi-Suomessa tähän aikaan päivälämpötilojen pitäisi olla keskimäärin 12–13 astetta, niin keskiviikon ja torstain aikana etelä- ja keskiosissa nautitaan viiden asteen viileydestä.

.
.