Hyppää sisältöön

Ravintolarajoitukset ovat kevenemässä asteittain – hallitus ratkoo ensi viikolla, miten käy muun muassa terassien ja ruokapaikkojen rajoituksille

Nopeimmillaan uudet rajoitukset voisivat tulla voimaan perjantaina 7. toukokuuta. Etenkin koronaepidemian kiihtymisvaiheen alueilla, kuten Kymenlaaksossa tai Kanta-Hämeessä sijaitsevat ravintolat ovat tarkastelussa.

Alkavalla viikolla hallitus neuvottelee ravintolarajoitusten höllentämisestä: rajoitusten keventämistä pohditaan erityisesti kahviloiden ja ravintoloiden ulkoterassien sekä ruokaravintoloiden osalta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ravintoloiden kuusi viikkoa kestänyt täyssulku päättyi pahimmilla korona-alueilla pari viikkoa sitten.

Samalla hallitus ilmoitti, että seuraavan kerran muutoksia ravintolarajoituksiin voisi tulla vapun jälkeen – toisin sanoen nyt.

Ylen tietojen mukaan alkavalla viikolla on tarkoitus tehdä päätöksiä rajoitusten asteittaisesta keventämisestä.

Kuinka pian, ja mitä kaikkia rajoituksia puretaan, siitä hallitus neuvottelee keskiviikkona. Siihen asti valmistelu on sosiaali- ja terveysministeriön käsissä.

Seuraava etappi, jossa tiettyjen rajoitusten purusta tai höllentämisestä voidaan päättää, on valtioneuvoston istunto torstaina. Nopeimmillaan höllennykset voisivat siis tulla voimaan perjantaina 7. toukokuuta.

Terasseille kevyemmät rajoitukset?

Tulevalla viikolla hallitus arvioi ainakin sitä, voisiko terasseille tai ruokaravintoloihin tulla nykyistä pidemmät anniskelu- tai aukioloajat.

Terassien muita myöhäisemmän valomerkin tai aukioloajan peruste olisi esimerkiksi se, jos tartuntariskin voidaan osoittaa olevan ulkona pienempi kuin sisällä.

Aukioloaikojen lisäksi pohditaan asiakasmäärien muuttamista. Nyt asiakasmäärien rajoitukset eivät ole voimassa terasseilla.

Nyt baareihin ja pubeihen asiakkaita voi tiukimmilla rajoitusalueilla ottaa kolmasosan maksimiasiakasmäärästä, ravintoloihin puolet. Kevyempien rajoitusten alueilla pubeihin voi ottaa puolet, ja ruokapaikkoihin kolme neljäsosaa maksimimäärästä.

STM: Lievennyksiä voi tulla

Ruokaravintoloiden aukiolon pidentämistä arvioidaan koko maassa, mutta erityisesti kiihtymisvaiheen alueilla.

Mahdolliset höllennykset tehdään pääasiassa THL:n arvion, sairaanhoitopiirien tartuntamäärien ja sairaanhoidon kuormituksen perusteella, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

– Toki niiden alueiden osalta, missä tilanne on mennyt selvästi parempaan, niin lievennyksiä voi tulla, Pohjola sanoo.

Satakunnan ja Pohjanmaan aukiolorajoitukset muutettiin viime viikolla perustason mukaisiksi. Näin ollen Itä-Savossa ja Kymenlaaksossa on tällä hetkellä muita kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirejä eli Kanta-Hämettä, Länsi-Pohjaa ja Satakuntaa tiukemmat rajoitukset.

Kello 19:n valomerkki muuallekin Suomeen?

Kiihtymisvaiheen alueiden rajoituksia on muutettu siis hiukan perustasoa ja leviämistasoa herkemmällä seulalla.

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä tuli viime viikolla käyttöön "puolivälin malli" eli välitaso, jossa ruokaravintolat sulkevat ovensa kello 20 ja baarit kello 19. Valomerkki tulee vastaavasti tuntia aikaisemmin.

Juuri näiden, koronan pahinta eli leviämisvaihetta lievempien tartunta-alueiden rajoituksia hallitus sitoutui kaksi viikkoa sitten tarkastelemaan muita tarkemmin, ja tarvittaessa höllentämään – tai kiristämään.

Lue myös:

.
.