Hyppää sisältöön

Saimaannorppa ei antanut katselijoiden häiritä kevätpuljailujaan Suomalansaaren rannassa – video

Haperolle rantajäälle pyrkinyt norppa oli arkailun sijaan jopa kiinnostunut häntä kuvaavista lenkkeilijöistä ja ohi ajaneesta autosta.

Saimaannorpan jääleikit tallentuivat videolle
Saimaannorpan jääleikit tallentuivat videolle

– Tultiin rantaan ja huomattiin, että tämähän norppa! Ja se alkoi tulla lähemmäksi ja oli kiinnostunut meistä – siinä vaiheessa tajusin, että tämähän on aika ainutlaatuinen tilaisuus, kertoo Julia Salin luontokokemuksestaan Saimaan Suomalansaaren rannassa.

Salin otti vikkelästi kännykkänsä esiin ja taltioi videolle tapauksen.

Ja toden totta, kyseessä oli "Pusa hispida saimensis", eli saimaannorppa. Kohtaaminen oli myös harvinaista herkkua, sillä saimaannorppa on yksi harvinaisimmista hyljelajeista. Niitä arvioidaan olevan noin 430 yksilöä.

Suur-Saimaalla mökkeilemässä ollut Salin oli sunnuntaina vaunulenkillä puolisonsa äidin Raija Tokkolan kanssa ulkoiluttamassa Leo-vauvaansa, kun he huomasivat lokin kiertelevän kiihkeästi jotakin rannan tuntumassa.

Lokin kiinnostuksen kohde osoittautui norpaksi. Norppa puolestaan ei lokista tai muista katselijoista hätkähtänyt.

– Siinä se pitkän aikaa meitä ihmetteli. Autokin meni vierestä, mutta ei se moksiskaan ollut siitä. Ihmetteli oikeastaan sitäkin, Salin kertoo.

Norppa puljaili jäiden seassa ja yritti päästä jään päälle, mutta hapero jää vain hajosi. Sitten se tuli vain lähemmäksi rannassa olleita Salinia, Tokkolaa ja Leo-vauvaa, jolloin Salin alkoi kuvata tapahtumaa.

Norppa teki yrityksiä jäälle, mutta jäähileet vain pakenivat sen edestä. Norppa ei tästä kuitenkaan luovuttanut vaan ui rantaan ajautuneen kaislikon ali kauemmas. sieltä löytyi lopulta kiinteämpää jäätä. Norppa nousi jäälle muutaman kymmenen sekunnin ajaksi katselemaan ympäristöä, jonka jälkeen se sukelsi jään alle ja hävisi näkyvistä.

– Samainen norppa on tässä saaressa eri puolilla ollutkin, joten saarelaiset tuntevat norpan. Varsinaista lempinimeä sillä ei vielä taida olla.

Norpat ovatkin Saimaalla melkoisia julkkiksia, vaikka eivät aivan lähietäisyydelle aina antaudukaan. WWF:n (siirryt toiseen palveluun) norppalivestä kuuluisuuteen on noussut muun muassa kameran edessä viihtyillyt Pullervo.

Muita luontokuvaajien etsimissä näyttäytyneitä julkkisnorppia (siirryt toiseen palveluun) ovat muun muassa Iitta, Vekara, Kimmo, Terhi, Lumi, Oranssi, Lilja, Pikku Tuuh, Uuno ja Kaino.

Lue lisää:

.
.