1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppakamarit

Hallitus saa Keski-Suomen yrityksiltä sapiskaa poukkoilevasta koronaviestinnästä, melkein kaikki uskovat etätyön yleistyvän pysyvästi

Hallitus teki maaliskuussa yksityiskohtaisen esityksen ankarista liikkumisrajoituksista, mutta joutui vetämään sen takaisin perustuslakivaliokunnan täystyrmäyksen jälkeen. Keski-Suomen kauppakamarin jäsenyrityksistä 52 prosenttia kertoo kyselyssä, että hallituksen suunnitelmat haittasivat liiketoimintaa.

Kauppakamarit
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko hallituksen puoliväliriihen loppuinfossa Valtioneuvoston linnassa 29. huhtikuuta 2021.
Hallituksen viestintä ei saa keskisuomalaisilta yrityksiltä kovin korkeaa arvosanaa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallituksen suunnitelmat liikkumisrajoituksista ja niihin liittyvä sekava viestintä aiheuttivat maaliskuussa laajasti huolta, epävarmuutta ja liiketoimintaa heikentäviä toimia yrityksissä, kertoo kauppakamarin kysely.

Keski-Suomen kauppakamarin jäsenyrityksistä 52 prosenttia vastasi, että hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset haittasivat liiketoimintaa. 15 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella.

Avoimista vastauksista selviää, että yritykset pitivät hallituksen viestintää jopa uhkailevana ja yritysvastaisena sekä kokivat kärsineensä ilmassa olleista spekulaatioista.

Kyselyssä tiedusteltiin myös yritysten näkemyksiä korona-ajan tuomista muutoksista työelämään. Etätyön lisääntymiseen uskoi 83 prosenttia keskisuomalaisista vastaajista ja 78 prosenttia uskoi kriisin vauhdittavan digitalisaatiota.

Koronakriisi on vaikuttanut yritysten maksuvalmiuteen eli kykyyn selviytyä lyhytaikaisista veloista. Kyselyyn vastanneista keskisuomalaisista yrityksistä 9 prosenttia ilmoitti maksuvalmiutensa olevan välttävä tai heikko. 28 prosentilla maksuvalmius on tyydyttävä. Maksuvalmius on hyvä tai erinomainen 65 prosentilla keskisuomalaisista vastaajista.

Konkurssin uhasta kertoi vieläkin 22 prosenttia keskisuomalaisista vastaajista. 34 prosenttia keskisuomalaisista vastaajista on joutunut vähentämään henkilöstöään koronakriisin takia.