1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palkkasaatava

Minna Kivimäki huomasi palkkalaskelmassaan jotain outoa – selvisi, että 4 000 työntekijän palkat olivat jääneet osin maksamatta

Kolme työntekijää laittoi alulle selvityksen, minkä päätöksenä terveyspiiri joutui maksamaan rästipalkkoja 30 miljoonaa euroa tuhansille työntekijöilleen. Prosessi oli pitkä, mutta lopputulos merkityksellinen.

Minna Kivimäki oli yksi kolmesta palkkakiistan esiin ottaneista Eksoten työntekijöistä. Koko prosessi oli rankka ja kesti noin neljä vuotta. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Lappeenrantalainen psykoterapeutti Minna Kivimäki sai vuoden 2015 viimeisenä päivänä uuden palkkalaskelman työnantajaltaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotelta.

Edellinen palkkalaskelma oli tullut normaalisti kuun puolivälissä, mutta nyt pari viikkoa myöhemmin tuli uusi laskelma. Kivimäki ihmetteli sitä, koska hänellä ei ollut mitään erityisiä lisiä.

Kivimäki huomasi, että palkkalaskelmaan oli ilmestynyt takuupalkkasumma. Se tarkoitti, että työntekijöiden palkkoja oli alettu tasapainottaa samanlaisiksi.

Etelä-Karjalan yhdeksän kuntaa yhdistyivät terveyspalvelujentuottaja Eksoteen vuonna 2010. Eri kunnissa samoissa työtehtävissä olevilla oli erilaisia palkkoja. Eksote oli ottanut vuonna 2011 käyttöön palkkausjärjestelmän, jossa harmonisoitiin eri kunnista Eksoteen tulleiden palkkoja.

Muutamat paperit on neljän vuoden aikana saanut käydä läpi. Osan hyvin tarkkaan. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Kivimäen epäilykset heräsivät ja hän alkoi selvittää asiaa luottamusmiehen kanssa vuoden 2016 alussa.

– Tein oman vertailevan laskelman kuvitteellisten palkankorotusten vaikutuksesta minulle. Näytti, ettei tämä takuupalkkaosuus ollut oikeudenmukainen ratkaisu, sanoo Kivimäki.

Työnantaja Eksote ei kuitenkaan nähnyt asiassa virhettä ja piti takuupalkkaa oikeudenmukaisena.

Huojentava päätös työtuomioistuimesta

Luottamusmies lähti viemään asiaa eteenpäin asianajajalle. Kivimäen mukaan asianajajallekin piti vääntää rautalangasta, mistä asiassa oli kyse.

Palkkojen tasapuolistamiseen suunniteltu takuupalkka vääristi kokonaispalkan muodostumista. Kokonaispalkkaan kuului muun muassa työkokemuslisää sekä työn vaativuuden perusteella määriteltyä henkilökohtaista lisää. Yleiskorotusten kohdalla palkka ei noussut oikeassa suhteessa, ja sen vaikutukset heijastuivat lopulta muun muassa kesälomarahoihin ja eläkekertymäänkin.

Asia eteni ammattijärjestö Talentian ja kuntatyöantajien kanssa olleen keskusneuvottelun jälkeen työtuomioistuimeen, koska Eksote ei noudattanut neuvottelutulosta. Prosessi kesti kaikkinensa noin kolme vuotta, kunnes kesällä 2019 työtuomioistuimesta tuli päätös: Kivimäelle ja kahdelle muulle Eksoten työntekijälle oli jäänyt palkkoja maksamatta.

Lue lisää:Sote-piirin palkkamoka voi tuoda työntekijälle jopa 11 000 euron potin – osa ammattiliitoista ei suostu kertomaan summia: "Ihan hikikarpalo kohoaa otsalle"

Maksamatta jääneet palkat koostuivat saamattomista yleiskorotuksista tehtäväkohtaisessa palkassa ja sen myötä osa työkokemus- ja henkilökohtaisista lisistä. Lisät taas määrittyivät tehtäväkohtaisen palkan perusteella. Kivimäki oli ollut oikeassa.

– Alkuun mieli keveni. Päätöksessä kuitenkin luki, ettei se tarkoita sitä, että maksamatta jääneitä palkkoja maksettaisiin. Työtuomioistuin ei ollut päättänyt summaa, mikä olisi maksettava, vaan sen ratkaisisi Eksote tai käräjäoikeus.

Asia oli menossa jo käräjille, kun Eksote ilmoitti olevansa valmis sopimaan asian.

Tieto summasta tuli vasta puoli vuotta sitten

Minna Kivimäki sai lopulta viime syksynä tiedon, kuinka suuren summan maksamattomia palkkoja saa.

– Summa oli noin 2500 euroa. Kun siihen tuli korkoja päälle, niin noin 2900 euroa tuli tililleni tammikuun lopulla.

Kivimäestä tuntuu, että oikeus toteutui. Samalla hän on ollut hämmästynyt, miten isoa joukkoa asia on koskenut. Kolmen ennakkotapauksen jälkeen sairaanhoitopiirissä huomattiin, että sama palkanmaksutapa koski lähes kaikkia sen työntekijöitä.

Asia oli avattava ja palkat laskettava uudelleen usean vuoden ajalta.

Osa Kivimäen työkavereista on kiitellyt suoraan, että hän vei asiaa eteenpäin. Se vaikutti noin 4000 työntekijään. Kuva: Emma Pietarila / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri joutui korvaamaan lopulta noin 4000 työntekijälleen 30 miljoonan euron edestä maksamatta jääneitä palkkoja. Minna Kivimäen mukaan todellinen summa olisi paljon suurempi.

– Tämä oli vain kompromissiratkaisu. Jos palkkarästit olisi maksettu vuodesta 2011 asti eikä vuodesta 2016, summa olisi ollut paljon suurempi, Minna Kivimäki sanoo.

Minna Kivimäkeä haastattelee Ville Toijonen.

Kun asian laajuus ja maksamattomien palkkojen suuruus paljastui numeroina, Kivimäen reaktio oli järkytys.

– Sydän hakkasi ja aloin miettiä tulevana yhteiskuntatieteiden maisterina asiaa laajempana kokonaisuutena.

Kivimäki ymmärsi, että asia voi koskettaa muitakin sotekuntayhtymiä.

– Välillä seurasin keskustelua mediassa ja mietin, että apua, mitä olen mennyt tekemään. Seuraavassa hetkessä mietin, että olen toiminut ihan oikein.

Lue lisää: 4000 työntekijälle on maksettava korvaukset eikä kukaan tiedä, mistä rahat revitään – sote-piirin munaus uhkaa viedä kokonaisen maakunnan talouden suohon

Koko prosessissa on Kivimäen mielestä ollut kyse paitsi luottamuksesta, myös työn arvostamisesta.

Lappeenrantalainen psykoterapeutti Minna Kivimäki oli siis yksi kolmesta palkkakiistan alullepanijoista. Eksoteen hän ei kuitenkaan jäänyt. Hän irtisanoutui vuonna 2017, koska hänen työtehtävänsä oli muutettu vuonna 2015 olleiden yt-neuvottelujen seurauksena sellaiseksi, ettei hän kokenut sitä mielekkääksi.

Kivimäki ei enää työskentele Eksotessa, mutta toimii terapia-alalla Lappeenrannassa. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Palkka-asia ei Kivimäen mukaan ollut irtisanoutumisen syy. Irtisanoutumiseen vaikutti kaventunut työnkuva ja se, ettei toista työtehtävää käydyistä neuvotteluista ja lupauksista huolimatta työantajan puolelta järjestynyt.

Kivimäki yritti saada muuta työtä Eksoten sisältä. Hän lähetti vuosien 2016 - 2018 aikana 30 - 40 hakemusta Eksotelle, osan avoimina, muttei saanut yhtään haastattelukutsua.

Samalla hän haki kolmeen muuhun maakuntaan ja sai kaikista haastattelukutsut.

– Lopulta kävin muissa maakunnissa tekemässä erilaisia sosiaalialan tehtäviä ja katsomassa, millaisia työpaikkoja vielä on olemassa.

Tällä hetkellä Kivimäki toimii psykoterapeuttina Lappeenrannassa.

Palkkaselkkaus ei ole sairaanhoitopiirissä vieläkään ohi.

Yle kertoi alkuvuodesta, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tehnyt poliisille tutkintapyynnön henkilökunnan palkkasaatavien vastaavien henkilöiden toimista. Asia on poliisilla esitutkinnassa.