1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Soittolaite alkoi elää omaa elämäänsä – Karjalaisten laulu kajahti vappuyönä yli 30 kertaa kilometrien päähän Lappeenrannassa

Asukkailla piti olla hiljainen vappuyö. Äkkiä koko kaupunki heräsi, kun Karjalaisten laulu alkoi keskellä yötä raikua ämyreistä.

musiikki
Ihmisiä ulkoilemassa Lappeenrannan satamassa ja katselemassa patsasta.
Lappeenrantalaisten vappuyö keskeytyi, kun äänentoistolaite käynnistyi itsekseen tasan kello 24. Kalle Purhonen / Yle

Lappeenrannan keskustassa vappuaaton yö oli juuri kääntynyt vappupäivän puolelle, kun korkealta aivan kaupungin keskustasta alkoi kuulua tuttu sävelmä. Ilmoille kajahti trumpetin ääneltä kuulostaneen Karjalaisten laulun melodia..

Sävelmä soi keskiyöllä ensin kerran, mutta heti sen jälkeen se alkoi alusta uudelleen, ja vain jatkui ja jatkui. Soittoa kesti yhteensä 50 minuuttia.

Ulkokuva kauppakeskus IsoKristiinasta
Kaupunginteatterin katto on ylhäällä kuvan oikeassa yläkulmassa.Sirkka Haverinen/Yle

Ääni ei olisi kuulunut kovin monen korttelin päähän, jos sitä olisi joku oikeasti soittanut kadun kulmassa. Nyt ääni sen sijaan tuli keskellä yötä kaiuttimista kaupungin lähes korkeimman rakennuksen katolta.

Ääni oli niin voimakas, että se kantautui helposti 4–5 kilometrin päähän.

Kesti lähes tunnin

Vaikka melodia on monen mielestä kaunis, alkoi yhden jos toisenkin kaupunkilaiset huumori jo puolen tunnin jälkeen pettää.

Muun muassa näin sitä kommentoitiin Facebookin Lappeenranta-ryhmässä puolen yön jälkeen. Yksi kommentoija toivoi kaupungin hankkivan asukkailleen korvatulppia. Joku luuli jo menneensä sekaisin, kun korvissa soi koko ajan Karjalaisten laulu. Eräs kyseli, että monennettakohan kertaa laulu jo soi.

Vaikka tekstistä voi saada ärsyyntyneen kuvan, oli kaikkiaan yli sadan kommentin seassa myös runsaasti nauruhymiöitä.

Biisi jäi päälle

Myös Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalveluiden asiantuntijan Teemu Myyryläisen oma vapunvietto keskeytyi yllättäen puolen yön jälkeen. Kaupungilla ollut teknikko soitti, että nyt on tainnut jäädä biisi soimaan väärään aikaan, kun Karjalaisten laulu soi jatkuvasti.

Kaupungin keskellä olevan kauppakeskuksen korkeimmalla kohdalla on kaupunginteatterin katto. Sen päällä on iso kaiutintorni, josta tänä kesänä piti toukokuun alusta lähtien kuulua Karjalaisten laulu.

Mutta sen piti kuulua illalla kello 20, eikä keskellä yötä.

Vappuyönä kaupungilla liikkeellä ollut kaupungin teknikko lähti selvittämään asiaa kaupunginteatterille. Pahaksi onneksi teknikon avaimet eivät sopineetkaan teatterin oviin, joten paikan päälle piti saada apuvoimia.

Lähellä asui teatterin käyttöpäällikkö Marko Sorsa, joka myös oli havahtunut alati jatkuvaan Karjalaisten lauluun. Hänen avaimillaan ovet lopulta aukesivat, ja kello 00.50 soitto loppui, kun töpseli vedettiin seinästä.

Siihen mennessä Karjalaisten laulu oli kajahtanut vappuyössä reilut 30 kertaa.

Pari kiukkuista sähköpostia oli vappuyönä kaupungille jo ehtinyt tulla. Aamulla kaupunki kertoi episodista Facebook-sivuillaan.

Lappeenrannan City -facebook-sivuilla kaupungin tiedote.
Lappeenrannan kaupunki julkaisi Facebookissa vappuaamuna rennon päivityksen. Kuvakaappaus Lappeenranta City -Facebook-sivuilta.

Teemu Myyryläinen Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalveluista kertoo, että kaupunginteatterilla ovat erikseen vahvistin ja äänilähteenä oleva digitaalitiedoston soitin.

– Vahvistin oli vuosikellolla ajastettu lähtemään käyntiin 1.5.2021. Jostain syytä myös soitin oli käynnistynyt. Kello 00.00 vahvistin käynnistyi ja alkoi työntää ilmoille sitä, mitä soittimesta tuli. Soitin oli jumiutunut soittamaan samaa tiedostoa loputtomasti, kertoo Myyryläinen.

Jo vappupäivänä Myyryläinen kävi ohjelmoimassa soittimen uudelleen ja teki myös varmistuksen, ettei vahvistin enää saa virtaa muulloin kuin illalla kello 20 aikoihin.

– Vaikka soitin sekoaisi, niin ääntä sieltä tulee vain siihen aikaan kuin pitääkin.

Teemu Myyryläinen on kuitenkin tyytyväinen niin siihen, että tämä kaikki sattui vappuyönä, eikä esimerkiksi keskellä tavallista viikkoa.

– Ihmiset olivat ehkä vähän normaalia enemmän viihteellä ja harvalla oli seuraava päivä työpäivä.

Kuuluisat soittajat

Lappeenrannan kaupunginteatterin katolla on kuusi kaiutinta. Ne eivät Myyryläisen ole edes erityisen tehokkaita, mutta niiden sijainti on äänelle hyvä.

– Signaalisoittimen ääni kantaa kaiuttimista hyvällä kelilla tosi kauas, varsinkin kun ääni tulee aika korkealta.

Vaikka yöllä soinut Karjalaisten laulu kuulostikin trumpetin ääneltä, oli kyseessä kuitenkin trumpetin kaltainen soitin flyygelitorvi. Soolon soittaa lappeenrantalaislähtöinen Mikko Pettinen, joka tunnetaan paitsi UMOn trumpetistina myös monista jazz-levytyksistään.

Karjalaisten laulu kuuluu Mikko Pettisen flyygelitorvisoolona Lappeenrannan keskustassa joka ilta klo 20 toukokuun loppuun saakka. Kesäkuun alusta kappale vaihtuu Hannu Sopasen trumpetilla esittämään Karjalan kunnailla -sävelmään, joka soi iltasoittona elokuun loppuun saakka

Lue seuraavaksi: Karjalaisten laulussa soi aluksi tutun joululaulun sävel

Mikko Pettisen version Karjalaisten laulusta voit kuunnella Lappeenrannan kaupungin Youtube-kanavalta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi