1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaakkois-Suomi

Kirjastot ja museot avaavat oviaan – "En usko, että tänne tulee sellaista yleisöryntäystä, ettei etäisyyksiä pystyttäisi pitämään", sanoo intendentti

Kymenlaaksossa pääsee jo kirjastojen oleskelutiloihin. Etelä-Karjalassa koronavirustilanne on Kymenlaaksoa pahempi, mutta rajoitukset ovat kevenemään päin.

Imatran taidemuseo avautuu perjantaina. Insinööri Jalo Sihtolan kokoelmiin pohjautuvaa uutta kesänäyttelyä rakennettiin kulttuuritalo Virrassa maanantaina. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kirjastot ja museot laajentavat pikku hiljaa aukioloaan koronavirustilanteen hellittäessä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Esimerkiksi Imatran kaupunginmuseo avautui maanantaina kahden kuukauden koronasulun jälkeen, ja kaupungin taidemuseoonkin pääsee loppuviikosta.

– Ripustamme uutta näyttelyä, ja aikataulu on se, että perjantaina olemme yleisölle auki, intendentti Eero Laajo kertoo.

Hänen mukaansa museoon pääsee jo tutuiksi tullein rajoituksin: sairaana ei saa tulla, maskin käyttöä suositellaan ja kädet on syytä desinfioida. Lisäksi kävijämäärää rajoitetaan kymmeneen.

– Tila on avara enkä usko, että tänne tulee sellaista yleisöryntäystä, ettei etäisyyksiä pystyttäisi pitämään, Laajo kertoo.

Taidemuseossa avautuvaan kesänäyttelyyn on koottu 1910–1950-lukujen suomalaistaidetta taidemuseon omista kokoelmista.

Imatran pääkirjasto palasi maanantaina normaaleihin aukioloaikoihin. Kirjastoasiantuntija Ari Sareslahden mukaan koronaohjeistuksia on noudatettu kirjastossa hyvin. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatran kirjastossa vapaampaa kuin Lappeenrannassa

Myös Imatran pääkirjaston aukioloajat ovat laajentuneet maanantaista alkaen.

Kirjasto avautuu nyt kello 9 aiemman kello 11:n sijaan. Ensimmäiset kaksi aukiolotuntia kirjasto toimii itsepalveluperiaatteella, eli lainauksia voi tehdä vain automaatilla.

Oleskelutilat ja lehtisalit pysyvät Imatralla kiinni, mutta asiakkailla on mahdollisuus valita haluamansa aineistot itse hyllystä. Kirjastoasiantuntija Ari Sareslahden mukaan asiakkaiden toivotaan edelleen asioivan kirjastossa ripeästi.

Imatran kirjastossa maanantaina piipahtanut Marja-Liisa Velling kertoo löytäneensä kirjastosta luettavaa pikaisillakin vierailuilla. Hän on lukenut viime aikoina esimerkiksi dekkareita.

– Olen lainannut vähän enemmän kirjoja kerralla, että on lukemista pidemmäksi aikaa.

Etelä-Karjalan museoon pääsee enintään 30 henkilöä kerrallaan. Kuva on arkistosta. Kuva: Ulla Ylönen / Yle

Naapurikaupunki Lappeenrannassa kirjasto jatkaa Imatraa tiukemmin rajoituksin ainakin 15. toukokuuta asti. Käytännössä kirjastoista voi vain noutaa varattua aineistoa.

Sen sijaan museoihin pääsee aiempaa vapaammin Lappeenrannassakin. Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja Ratsuväkimuseo avautuivat jo eilen sunnuntaina.

Lappeenrannan taidemuseoon otetaan yhtäaikaisesti 50 henkilöä, Etelä-Karjalan museoon 30 henkilöä ja Ratsuväkimuseoon 10 henkilöä.

Kouvolan kirjastot ovat maanantaista 3. toukokuuta alkaen avoinna normaalisti ja kirjastoautot liikenteessä. Omatoimikirjastot palvelevat aamuisin. Arkistokuvassa Kouvolan kirjasto. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymenlaakson kirjastot auki

Etelä-Karjala on edelleen koronavirusepidemian vakavimmassa eli leviämisvaiheessa. Kymenlaakso palasi viime viikolla leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, mikä on epidemian kolmesta tasosta keskimmäinen.

Kymenlaaksossa alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi huhtikuun lopussa, että kirjastojen oleskelutiloja voidaan avata maanantaista 3. toukokuuta alkaen ja myös kirjastoautot voivat lähteä liikenteeseen.

Esimerkisi Kouvolassa ja Haminassa kirjastot ovat avanneet toimintojaan koordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Myös Kotkassa oleskelutilat ja lukusalit on otettu käyttöön, mutta kirjastoauto Ilona palaa reiteilleen vasta 17. toukokuuta.

Kotkan ja Kouvolan museoissa pääsee vierailemaan turvavälejä noudattaen. Kotkan Merikeskus Vellamon ilmaisen sisäänpääsyn illat ovat kuitenkin tauolla ja esimerkiksi virtuaalilasit pois käytöstä.

Lue lisää:

Koronarajoituksia puretaan ensi viikosta lähtien Kymenlaaksossa – kirjastojen oleskelutilat, uimahallit ja nuorisotilat aiotaan avata

Kirjasto ja museot avataan Imatralla – koronarajoitukset kevenevät kulttuurikeskus Virrassa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa