1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntosalit

Kuusi kuntosaliyrittäjää valittaa avin sulkupäätöksestä hallinto-oikeuteen: "Täyssulku oli katastrofi" – tavoitteena on saada valtiolta korvauksia

Saliyrittäjän mukaan sululla on pitkät seuraukset, sillä asiakkaita on vaikea saada takaisin.

kuntosalit
toimitusjohtaja Riku Kekkonen, Fitness village
Kuntosali Fitness Villagen toimitusjohtajan Riku Kekkosen mukaan täyssulku on vaikuttanut hänen itsensä lisäksi myös kymmenien työntekijöiden toimeentuloon.Kristiina Lehto / Yle

Ainakin kuusi kuntosaliyritystä on tehnyt valituksen Etelä-Suomen aluehallintoviraston yksityisiä liikuntatiloja koskeneesta sulkupäätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Huhtikuun alussa salit suljettiin noin kuukauden ajaksi kokonaan tartuntatautilain pykälän 58 g muutoksen nojalla.

Salien yhteinen asianajaja Mika Uunimäki kertoo, että jokaisen salin osalta on tehty oma valitus. Valitukset koskevat yksityisten tilojen täyssulkua, joka kuntosaliyrittäjien mielestä oli ylimitoitettu.

– Alunperin idea oli hakea sulun keskeyttämistä. Nyt kun sulku on kuitenkin päättynyt, tavoitteena on selvittää, oliko siihen lailliset perusteet, vai olisivatko aiemmat rajoitukset olleet riittäviä.

Ennen täyssulkua saleille pääsi parin viikon ajan enintään kymmenen harrastajaa kerrallaan.

Yksi valituksen tehneistä kuntosaliyrittäjistä on Helsingin Kaisaniemessä toimivan Fitness Villagen toimitusjohtaja Riku Kekkonen.

Hän kokee, että kuntosalit olisivat voineet rajoittaa toimintaa entisestään ilman täyssulkua, mutta yrittäjiä ei kuunneltu.

– Olisimme esimerkiksi voineet porrastaa asiakasmääriä vielä lisää. Täyssulku oli katastrofi.

Kekkosen mukaan sululla on kauaskantoiset seuraukset, sillä menetettyjä asiakkaita on vaikea saada takaisin. Monet aktiiviliikkujat palaavat kyllä salille, mutta elämäntapamuutosta aloitelleet harrastajat saattavat jättää hyvin alkaneen harrastuksen sikseen.

Terveys- ja liikunta-alan tutkimus- ja asiantuntijakeskuksen UKK-instituutin (siirryt toiseen palveluun) mukaan liikkumattomuus aiheuttaa valtiolle noin 3–7 miljardin euron vuosittaiset kustannukset.

Kekkosen mukaan hän ei ole kapinoinut avin määräyksiä vastaan, mutta niiden lainvoimaisuutta täytyy voida kyseenalaistaa.

– Kun katsoi ympärilleen, oli jotenkin epäoikeudenmukaista, että viereisessä kauppakeskuksessa sai pyöriä ihmisiä ja raja oli auki.

Avi: Päätös perustui asiantuntijoiden arvioon

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan Oona Mölsän mukaan sulkupäätöksen pitää olla välttämätön epidemian leviämisen estämiseksi.

Päätökselle on laissa asetettu kolme erityistä edellytystä: sairaanhoitopiirin alueella viimeisimmän 14 päivän aikana todettu ilmaantuvuus on yli 50; alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat merkittävän riskin tartuntojen leviämiseen; tartuntojen määrän alueella arvioidaan johtavan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän ylikuormittumiseen.

Mölsän mukaan avi on huomioinut asiantuntijatahojen eli sairaanhoitopiirien sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen arviot, sekä sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ohjauksen.

– Päätökset tilojen sulkemisesta on tehty, kun asiantuntija-arvioiden mukaan laissa säädetyt edellytykset ovat täyttyneet ja päätösten on arvioitu olevan välttämättömiä.

Valituksen tehneet kuntosaliyrittäjät ovat sitä mieltä, että sulkutoimia ei ole osoitettu välttämättömiksi. Esimerkiksi kuntosaleilla tapahtuneista tartunnoista ei ole heidän mukaansa avoimesti saatavilla tarpeeksi tilastoitua tietoa.

– Meiltä ei ole todistetusti yhtään tartuntaa täältä lähtenyt. Meillä on oma seuranta siitä, ja kyllä viranomainen varmaan olisi ottanut yhteyttä, jos tartuntoja olisi täällä pyörinyt, Kekkonen sanoo.

Mölsän mukaan kuitenkin laissa luetellut tilat on jo lakia valmisteltaessa arvioitu korkean tartuntariskin tiloiksi. Tartuntalähteiden tilastoinnista vastaavat sairaanhoitopiirit ja kunnat.

– Olemme saaneet suuntaa antavaa tietoa harrastusten yhteydessä levinneistä tartunnoista. Käsitykseni mukaan tartuntoja on kuitenkin vaikea jäljittää yksiselitteisesti tiettyihin urheilu- ja harrastustiloihin, eikä tiloja voida erotella lajikohtaisesti. Senkin vuoksi avin päätöksellä suljetut tilat kattavat kaikki laissa luetellut tilat.

Useat kuntosaliyritykset ja -ketjut puolestaan ovat kyseenalaistaneet sen, että salit on määritelty korkean tartuntariskin luokkaan.

Yle ei ole toistaiseksi saanut tarkkoja lukuja kuntosaleilla tapahtuneista altistumisista ja sairastumisista pääkaupunkiseudun kunnista ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Vantaan sosiaali- ja terveystoimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö on kuitenkin kertonut Ylelle sähköpostitse, että kuntosaleilta on tullut joitakin tartuntaketjuja, mutta ei useita.

Salit suljettiin lyhyellä varoitusajalla

Yksityiset kuntosalit suljettiin torstaina 31. maaliskuuta lyhyellä varoitusajalla.

Fitness Villagen toimitusjohtaja Riku Kekkonen kertoo, että viikko tätä ennen avi oli suorittanut tartuntatautilain mukaisen tarkastuksen kuntosalilla. Tarkastuksessa todettiin, että salin tuli erottaa eri kerroksissa kuntoilevat entistä paremmin.

– Teimme näin, ja seuraavana tiistaina avi totesi, että kaikki on kunnossa. Keskiviikkona avi ilmoitti valmistelevansa täyssulkua, ja torstaina täyssulku tuli voimaan. Emme saaneet asiasta kirjettä tai sähköpostia.

Pääsiäisenä Kekkosen mukaan salin oven ulkopuolelle tuli kolme poliisipartiota. Ne eivät päässeet sisään, koska salilla ei ollut vastaanottotyöntekijää.

– Meistä levisi sana, että olemme kapinoiva kuntokeskus ja saimme negatiivista asiakaspalautetta. Se oli meille merkittävä haitta, sillä meiltä irtisanoutui useampi asiakas sen takia.

Aluehallintoviraston päätökset annetaan hallintolain mukaisina yleistiedoksiantoina, johon liittyy viikon tiedoksisaantiaika. Ylitarkastaja Oona Mölsä sanoo, että avi pyrkii lähtökohtaisesti antamaan päätökset hyvissä ajoin.

– Tartuntatautilajin 58 g -pykälän mukaisen sulkupäätöksen edellytyksiä on kuitenkin arvioitava mahdollisimman ajantasaiseen tietoon perustuen, ottaen huomioon sille asetetut kriteerit ja kahden viikon voimassaoloaika. Lain muuttuessa kokonaissulun mahdollistavaa päätöstä ei voitu tehdä ennen lain voimaan tuloa. Nämä seikat huomioon ottaen päätöksiä jouduttiin tekemään melko pikaisesti.

Myös tähän asiaan saliyrittäjät etsivät ratkaisua hallinto-oikeudesta.

– Me haluamme selvittää, milloin voidaan katsoa, että yrittäjä on saanut tiedon ratkaisusta ja valvontatoimenpiteitä voidaan tehdä, asianajaja Mika Uunimäki kertoo.

Jos hallinto-oikeus toteaa sulkupäätöksen lainvastaiseksi, kaikki sulun kohteeksi joutuneet yritykset voivat harkita korvauksen hakemista valtiolta Uunimäen mukaan.

– Siihen vaikuttaa myös se, jos valtio maksaa yleisesti korvauksia sulkupäätöksestä. Ne pitää huomioida, eli se on pitkä prosessi, ja sen aika ei ole nyt. Nyt odotellaan päätöstä ja katsotaan, mikä lopputulema on.

Lisää aiheesta:

Yksityiset kuntosalit avautuivat – kanta-asiakkaan mukaan ulkoliikunta ei korvaa voimaharjoittelua: "Ei siitä saa samaa hikeä ja fiilistä"

Aluehallintovirasto: Kuntosalikiistassa kyse ennen kaikkea kansalaisten oikeusturvasta – haluaa vain välttämättömät rajoitukset käyttöön

Avin päätös pysyy: Kuntosaleilla ja muissa harrastetiloissa saa harrastaa ja kuntoilla 10 ihmistä kerrallaan

Sosiaali- ja terveysministeriö näreissään Etelä-Suomen koronarajoituksista: "Paikat pitäisi panna kokonaan kiinni", sanoo osastopäällikkö

Lue seuraavaksi