Hyppää sisältöön

Hallitus päätti kehysriihessä uusista leikkauksista kulttuurialalla – kentältä kova tuomio: “Suuri pettymys koko toimialallemme”

Leikkauksien kohdentumisia tarkennetaan myöhemmin, mutta jo nyt kultturitoimijat arvelevat niiden kurittavan eniten vapaata kenttää.

Kate & Pasi -sirkusduon Katerina Repponen esiintymässä Helsingissä viime vuoden toukokuussa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hallituksen kehysriihi toi huonoja uutisia taide- ja kulttuurialalle.

Taidetta ja kulttuuria on rahoitettu Suomessa merkittävästi rahapelivoitoin, mutta nämä tuotot ovat koronan takia pienentyneet sadoilla miljoonilla euroilla. Hallitus kompensoi menetyksiä mutta ei täysimääräisesti.

Lopputuloksena taiteelta ja kulttuurilta leikataan 17,5 miljoonaa euroa ja sitä seuraavana vuonna 23 miljoonaa euroa.

Moni kulttuuritoimija kokee leikkaukset kohtuuttomina.

– Taide- ja kulttuuriala on ollut yksi korona-ajan suurista kärsijöistä. Nyt julkistetut leikkaukset ovat varmasti olleet yhteinen pettymys koko meidän toimialallemme: arvostusta tai tukea toipumiseen ei nyt tullut, Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki toteaa.

Konreettisia päätöksiä siitä, mihin leikkaukset osuvat, odotellaan yhä. Vähäsöyrinki kuvaa kulttuurialan yleisiä tunnelmia katkeransuloisiksi, koska toisaalta saatiin vihdoin ja viimein koronatukea ja myös itsensä työllistäjien hankala asema huomioitiin.

– Taiteen ja kulttuurin rahoituksen tulevaisuus näyttää kuitenkin uhkaavalta, koska meillä ei ole tietoa siitä, mitä tapahtuu vuonna 2024 ja sen jälkeen. Tämä lisää ahdistuneisuutta alalla.

Vähäsöyringin mukaan tuoreet leikkaukset antavat myös heikon kuvan hallituksen kulttuurimyönteisyydestä.

– Taide ja kulttuuri pystyvät kriisiajan jälkeen omalta osaltaan auttamaan jälleenrakennuksessa luomalla yhtenäisyttä ja osallisuutta. Ala myös työllistää paljon ihmisiä, ja sen kerrannaisvaikutukset ovat huomattavat.

Kulttuuriin kohdistuu laajoja leikkauksia (siirryt toiseen palveluun) myös pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön saralla. Pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön budjettia vähennetäään 20 prosentilla. Tukea otetaan pois muun muassa Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta, ja Pohjoismainen journalistikeskus lakkautetaan kokonaan.

– Kurimusta on tulossa koronan jälkeen joka suunnasta, ja se tuntuu kohtuuttomalta, Annukka Vähäsöyrinki summaa.

Kyse ei ole pikkusummista

Myös freelancereiden luottamushenkilö Juho Viljanen Muusikkojen liitosta on harmistunut uusista leikkauksista.

– Olemme nyt taistelleet koronan takia poikkeusolosuhteissa vuoden ajan. Välillä on tuntunut siltä, että olemme joutuneet lyömään päätä seinään, koska valtiovalta ei ole meitä kuunnellut. Leikkaukset tuntuvat kaikin puolin kohtuuttomilta, ne ovat kuin yksi märkä rätti lisää kasvoja vasten.

Viljasen mukaan kyse ei ole mistään pikkusummista.

– Uskon, että näillä leikkauksilla on suora vaikutus vapaaseen kenttään ja pieniin toimijoihin, joilla on jo nyt runsaasti taloudellisia haasteita. Joka tapauksessa tämä lisää alalla epävarmuutta.

Juho Viljanen painottaa, ettei hallitus anna tällaisilla päätöksillä kovin hyvää kuvaa itsestään.

– Äskettäin saatu lisärahoitus oli toki hyvä asia, mutta siihen liittyi rahojen kohdentamiseen liittyviä epäselvyyksiä. Uusi leikkauspäätös ei kerro millään tavalla hallituksen kulttuurimyönteisyydestä, Juho Viljanen summaa.

Tilanne tuntuu rankalta

Vapaan kentän tanssi-, teatteri- ja sirkusorganisaatioita edustavan Teatterikeskus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Paavolainen ennakoi Juho Viljasen tavoin, että leikkauksista tulevat kärsimään etenkin freelancerit, mutta myös Taiteen edistämiskeskuksen kautta rahoitetut vapaan kentän työryhmät ja ammattilaisyhteisöt. Vapaan kentän toimintaa rahoitetaan Veikkauksen tuotoista, jotka ovat koronan takia vähentyneet.

– Tiesimme jo etukäteen, että Veikkaukselta saataviin tuottoihin on tulossa kova lasku. Rankan koronavuoden jälkeen toivoimme alalle täysimääräistä kompensaatiota, mutta nyt kävikin päinvastoin. Vapaan kentän näkökulmasta tilanne on suorastaan kauhea.

Paavolainen pohtii, mitä tapahtuisi, jos vastaavan mittakaavan leikkauksia kohdistettaisiin muille aloille.

– Entäpä jos esimerkiksi koulutus- tai sote-budjeteista leikattaisiin kymmenen prosenttia, tai maataloustukia pienennettäisiin yhtä rankalla kädellä? Siitähän syntyisi melkoinen haloo. Ehkä viranomaisten rajoituksia vuoden ajan noudattanut kulttuuriala on tottunut olemaan kiltisti, mutta kyllähän tässä alkaa jo raivo nousta pintaan.

Kaisa Paavolaisen mukaan hallituksen koronatukipaketti on ollut pääosin onnistunut, mutta nyt tilanne tuntuu rankalta.

– Kritisoin myös sitä, kuinka pitkään kulttuuriala on ollut kiinni suhteessa muihin elinkeinoaloihin, esimerkiksi ravintoloiden aukioloon. Tartuntatautilain muutoksissa esitetään edelleen, että yleisötilaisuuksia rajoitetaan kahden metrin turvaväleillä. Tällaisten rajoitusten takia teatteri, tanssi tai sirkus eivät voi toimia millään tavalla järkevästi tai taloudellisesti kannattavasti.

Paavolainen pelkää myös, että leikkausten takia esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen varattu lisärahoitus vuodelle 2022 on vaarassa. Uudistuksen ja sille varatun lisärahoituksen tarkoituksena on ollut se, että vapaalta kentältä olisi uusien organisaatioiden mahdollista siirtyä valtionosuuksien piiriin pitkän odotuksen jälkeen.

– Uudistukseen luvattu kymmenen miljoonan lisärahoitus valuu hukkaan, jos esittävältä taiteelta samaan aikaan leikataan normaalia perusrahoitusta Veikkauksen tuottojen laskun vuoksi.

Tulevina vuosina opetus- ja kulttuuriministeriö joutuu leikkaamaan budjetistaan vielä 35 miljoonaa euroa. Leikkaukset alkavat vuonna 2023, ja kyse on pysyvästä, vuosittaisesta leikkauksesta. Taiteen budjetti on vuosittain hieman alle puoli miljardia euroa.

Lisää aihepiiristä:

.
.