Hyppää sisältöön

Maksuttomat perhekerhot ovat palailemassa koronatauolta – "Ihmiset haluavat seurustella ja kohdata vertaistukea"

Perhekerhot ovat niin sanottuja matalan kynnyksen paikkoja, joihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan niihin voi osallistua silloin kun itse haluaa.

Perhekerhot tarjoavat tärkeää vertaistukea, kertovat pienen Elle-vauvan äiti Heidi Salo sekä Rovaniemen seurakunnan lastenohjaaja Sirpa Niemi. Kuva: Juha Mäntykenttä

Maksuttomat perhepalvelut ovat jälleen käynnistäneet toimintojaan koronatauon jälkeen.

Esimerkiksi Rovaniemen avoimen päiväkodin toimintaan korona vaikutti merkittävästi, mutta nyt kerhot ja avoimet päiväkodit ovat jälleen avoinna. Ainoastaan Vauvavoima-ryhmä on edelleen tauolla.

– Olemme pyrkineet olemaan toiminnassa vallitsevien rajoitusten mukaan. Esimerkiksi kävijöiden määrään jouduttiin avoimissa päiväkodeissa rajaamaan kuuteen henkilöön, kun rajoitukset niin määräsivät. Nyt taas rajoitus on 20 henkeä ja se riittääkin meille hyvin avoimiin päiväkoteihin, kertoo Rovaniemen avoimen päiväkodin toiminnoista vastaava Paula Mustonen.

Mustosen mukaan perhekerhojen toiminta on erittäin tärkeää ja kun koronan vuoksi kerhojen toiminta jouduttiin viime vuoden maaliskuussa sulkemaan, kirvoitti sulkeminen runsaasti yhteydenottoja siitä, milloin kerhot taas avaisivat ovensa.

Avoimen päiväkodin perhekerhot, kuten monet muutkin maksuttomat perhekerhot, ovat niin sanottuja matalan kynnyksen paikkoja, joihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan niihin voi osallistua silloin kun itse haluaa.

Toimintaa myös etänä

Lapin ensi- ja turvakoti ry:n järjestämät perheryhmät ovat puolestaan toteutuneet pääasiassa etäryhminä koko viime vuoden, mutta tulevana syksynä toiveissa on järjestää ryhmiä myös lähitapaamisina. Lapin ensi- ja turvakoti ry:n tarjonnasta löytyy sekä avoimia että suljettuja ryhmiä.

Avoimiin ryhmiin ovat kaikki aiheesta kiinnostuneet tervetulleita, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Avoimiin ryhmiin kuuluvat muun muassa Hoivaan koskettaen - hetki, Hulinaa ja helpotusta -hetki, Uniohjaajan kyselytuokio ja raskaana oleville muun muassa Etätreffit vapaaehtoisdoulienkanssa. Tarpeen mukaan suljettuna ryhmänä järjestetään Vauvaperheiden uniryhmää. Tarkemmin tietoa löytyy Lapin ensi- ja turvakoti ry:n verkkosivuilta.

– Asiakkaista osa on kaivannut lähiryhmätoiminnan käynnistymistä. Koronavuoden aikana sosiaaliset kontaktit ovat olleet rajoitettuja ja vauvaperheiden elämässä on monia asioita, joiden tiimoilta kaivataan sitä, että pääsisi jakamaan asioita vertaisen, samassa elämäntilanteessa olevan kanssa. Etäryhmät on koettu hyvänä mahdollisuutena saada ammatillista apua ja tukea ja ne on koettu parempana vaihtoehtona kuin sen, ettei ryhmiä olisi ollut ollenkaan, kertoo Lapin ensi- ja turvakoti ry:n vauva- ja pikkulapsiperheiden ohjaaja Kristiina Luusua.

Seurakunnan perhekerhot olivat kiinni koronan aikana, mutta nyt kaikki perhekerhot ovat käynnistyneet uudestaan. Koronarajoitukset väkimäärässä ovat edelleen voimassa, mutta vanhemmat ovat silti löytäneet hyvin paikalle.

"On mukava nähdä tuttuja kasvoja ja jutustella"

Myös seurakunnat tarjoavat monipuolisesti erilaisia maksuttomia palveluja lapsiperheille. Esimerkiksi perjantaisin aamupäivällä kokoontuva vauvakahvila Rovaniemen keskustassa on mainio paikka tavata pienten lasten vanhempia.

Seurakunnan perhekerhot olivat kiinni koronan aikana, mutta nyt kaikki perhekerhot ovat käynnistyneet uudestaan. Koronarajoitukset väkimäärässä ovat edelleen voimassa, mutta vanhemmat ovat silti löytäneet hyvin paikalle.

– Kyllä ihmiset haluavat seurustella ja kohdata vertaistukea. Ne äidit, jotka ovat samassa tilanteessa vauvojen kanssa, voivat keskustella ja avautua toisilleen, kertoa mitä kerhoja muuallakin on ja missä kerhoissa he käyvät, kertoo lastenohjaaja Sirpa Niemi Rovaniemen seurakunnan vauvakahvilasta.

Saman allekirjoittaa pienen Elle-vauvan äiti Heidi Salo.

– On kiva lähteä käymään näissä ryhmissä, eikä tarvitse aina siellä kotona olla. Äidit yleensä ovat niiden pienten lasten kanssa yksin kotona, niin on mukava nähdä tuttuja kasvoja ja jutustella, vauvakin näkee uusia kasvoja, Salo summaa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu