Hyppää sisältöön

Energiateollisuus aikoo alentaa kaukolämpöverkkojen lämpötilaa – suihkuvesi ei jäähdy, mutta taloihin voi tulla tuhansien eurojen remontteja

Energiateollisuus haluaa muuttaa kaukolämmön tuotantoa yhä ympäristöystävällisemmäksi. Tämä kuitenkin vaatisi kaukolämpöverkoissa kulkevan veden ylimmän lämpötilan alentamista. Osassa kaukolämpöä käyttävistä taloista muutos saattaa vaatia tuhansien eurojen investoinnit.

Tällaiset lämmönvaihtimet kykenevät toimimaan, vaikka kaukolämpöverkon menoveden lämpötila olisi nykyistä alempi. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Jätevedestä energiaa talteen ottavat lämpöpumput jyrisevät Fortumin Suomenojan voimalaitoksella Espoossa. Ajoittain pumppujen teho riittää tyyydyttämään tältä voimalaitokselta vaaditun kaukolämpötehon, mutta usein tueksi tarvitaan myös maakaasua.

Jotta yhä suurempi osa kaukolämmöstä voitaisiin tehdä kokonaan ilman hiilidioksidipäästöjä tuottavaa polttamista, toimialalla valmistellaan merkittävää muutosta kaukolämmön siirtoa koskeviin normeihin.

– Jotta pystymme ottamaan käyttöön kaikenn se potentiaalin, joka meillä on esimerkiksi teollisuudessa hukkalämpönä ja muuna, niin sitä helpottaa se, että kaukolämmön menolämpötilaa eli jakelulämpötilaa alennetaan. Ja siihen ollaan nyt tekemässä valmistelevia toimia, sanoo Energiateollisuus ry:n kaukolämpöalan edunvalvonnasta vastaava johtaja Janne Kerttula.

Monissa muissa maissa kaukolämpöverkoissa kulkeva vesi on viileämpää kuin Suomessa, sanoo Energiateollisuus ry:n johtaja Janne Kerttula. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Enimmillään kaukolämpöverkossa kulkeva vesi voisi olla jopa kolmisenkymmentä astetta nykyistä viileämpää.

– Tällä hetkellä jakelulämpötila on 115 astetta, ja nyt tutkitaan, tuleeko uusi suositus olemaan 90 vai 85 astetta, hän kertoo.

Muutosta kannatetaan monissa voimayhtiöissä.

– Tuotanto muuttuu aika kovaa vauhtia siihen, että kaukolämpö- ja kaukojäähdysliiketoiminnasta tulee enemmän energian kierrätystä ja hukkalämpöjen hyödyntämistä, kuvailee johtaja Timo Piispa Fortumilta.

Alempi menoveden lämpötila mahdollistaisi lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön syöttämisen suoraan verkkoon, kertoo johtaja Timo Piispa Fortumilta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Sen sijaan kaukolämpöasiakkaiden puolella muutokseen suhtaudutaan varovaisemmin. Taloja ei saa jättää kylmenemään eikä ylimääräisiin, tuhansien eurojen lämmitysjärjestelmäremontteihin pidä pakottaa.

– On selvää, että koko verkoston lämpötilatasoa voidaan laskea sitten vasta kun ollaan varmoja, että kaikilla asiakkailla on sellainen laitteisto, joka kykenee lämmittämään rakennuksen ja lämpimän käyttöveden alemmilla lämpötilatasoilla.

Kaukolämpöveden lämpötilan alentaminen ei saa pakottaa taloyhtiöitä ylimääräisiin lämmönvahdinremontteihin, katsoo Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy. Kuva: Rousi Visions / Kiinteistöliitto

Kyllä tähän muutokseen aikaa menee. Onko se kymmenen vuotta vai onko se pitempään, on varmasti riippuvainen siitä verkosta, missä ollaan ja minkälaisia asiakkaita verkossa on, linjaa Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Myös Energiateollisuudesta korostetaan, että siirtymäajan tulee olla riittävän pitkä.

– Puhutaan vuosista, jollei vuosikymmenistä, sanoo Kerttula.

Muutoksen ei pitäisi myöskään vaikuttaa asumismukavuuteen millään tavalla. Sekä patteriverkostossa kiertävän että hanasta tulevan käyttöveden lämpötilan on määräysten mukaan oltava selvästi uusiakin kaukolämpöveden mitoituslämpötiloja alhaisempi.

Lue myös:

.
.