1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kimalaiset

Kajaanissa panostetaan tulevana kesänä kartanokimalaiseen ja muihin pörriäisiin – Luonnon konserttisali houkuttelee perheitä ulkoilmaan

Suomen ensimmäisen toiminnallinen ja elämyksellinen koko perheen ulkoilmatapahtuma Luonnon konserttisali järjestetään elokuussa Kajaanissa. Tapahtumankonseptissa toivotaan huomion kiinnittyvän erityisesti kartanokimalaiseen, myös muut hyönteiset ovat tapahtuman osana.

Kajaanissa on menossa varsinainen pörriäisten vuosi. Kuva: Jolanta Michels-Mayerberg

Kajaanissa yhdistetään tänä kesänä luontotiede ja taide. Elokuussa järjestettävä Luonnon konserttisali on toiminnallinen ja elämyksellinen koko perheen ulkoilmatapahtuma.

Suomen ensimmäisen Luonnon konserttisalin ytimessä on Bombus hypnorum, kartanokimalainen. Yleisö pääsee tutustumaan kimalaiseen, sen elinympäristöihin ja luonnon monimuotoisuuden merkitykseen elämyksellisellä tavalla.

Luonnon konserttisali on maksuton ulkoilmatapahtuma. Kartanokimalaiseen tutustuminen käynnistyy toiminnallisilla rasteilla. Tapahtuma huipentuu illan konserttiin, joka kruunaa kokemuksen kertomalla kimalaisen tarinan musiikin, valotaiteen ja tanssin keinoin.

Metsähallituksen Luontopalvelut on lainannut taidetta ja luontotiedettä rohkeasti yhdistelevän tapahtumakonseptin Latviasta.

Kajaanissa on käynnistynyt varsinainen pörriäisten vuosi.

Kajaanin kaupunki huomioi pölyttäjiä valitsemalla istutuksiinsa pölyttäjille sopivia kasveja. Nurmetettaville alueille on lisätty apilan siemeniä. Nurmikon leikkaajat jättävät kukkivia alueita leikkaamatta ja niittyalueita pyritään leikkaamaan vasta kukinnan jälkeen.

Kaupunki on myös vähentänyt kasvinsuojeluaineiden käyttöä ja alkanut testaamaan muita menetelmiä rikkaruohojen poistamiseen. Kyynäspäänniemeen on tulossa kesäksi Kainuun hunajapajalta mehiläispesä, jonka elämää ihmiset pääsevät seurailemaan.

Luonnon konserttisali saapuu Kajaaniin ensi kesänä. Kyseessä on toiminnallinen ja elämyksellinen koko perheen ulkoilmatapahtuma, jossa luontotiede ja taide paiskaavat kättä. Metsähallituksen Luontopalvelut tuo tapahtumakonseptin Latviasta ja Kajaani saa kunnian Suomen ensi-iltaan elokuussa. Toimittajana Arto Loukasmäki haastattelee Metsähallituksen tiedottaja Sini Salmirinnettä ja Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasulaa.

Juttua korjattu 6.5.2021 kello 5:20 kuvatekstin osalta. Väitimme kuvatekstissä alunperin, että kuvassa on kartanokimalainen. Emme ole kuitenkaan varmoja mikä kimalaislaji on kyseessä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.