1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Saksan poliisi paljasti pimeässä verkossa toimineen lasten hyväksikäyttöön liittyvän ryhmän – KRP:n mukaan tapaukseen ei tällä hetkellä liity suomalaisia uhreja tai tekijöitä

Poliisi on pidättänyt neljä miestä tutkinnan yhteydessä. Jäseniä ryhmässä oli yli 400 000 ja kyseessä on tiettävästi yksi suurimmista lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä ryhmistä.

Saksa
Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.
Saksan aloitteesta käynnistettyyn ja useita kuukausia kestäneeseen tutkintaan osallistui viranomaisia myös muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Hollannista ja Ruotsista.Eleni Paspatis / Yle

Saksassa poliisi kertoo paljastaneensa ja sulkeneensa niin kutsutussa pimeässä verkossa toimineen ryhmän, jossa jaettiin kuvia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Boystown-nimellä maailmanlaajuisesti vuodesta 2019 toimineeseen ryhmään kuului yli 400 000 jäsentä. Poliisi luonnehtii sitä yhdeksi suurimmista lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä ryhmistä.

Ryhmässä jaettiin kuvia ja siellä pystyi keskustelemaan chatissa tai jättämään ääniviestejä.

Suomen keskusrikospoliisin kertoo Ylelle, että poliisi on tietoinen kyseisestä pimeässä verkossa toimineesta verkostosta, muttei voi kommentoida asiaa tällä hetkellä enempää.

KRP:n lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnan yksikössä ei ole tällä hetkellä tiedossa, että tapaukseen liittyisi suomalaisia uhreja tai tekijöitä.

Saksalaissyyttäjien mukaan ryhmästä on paljastunut vakavia pieniin lapsiin kohdistuneita seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia.

Poliisi kertoi pidättäneensä tutkinnan yhteydessä huhtikuun puolivälissä neljä 40–64-vuotiasta saksalaismiestä. Poliisi oli myös käynyt tekemässä etsinnän seitsemässä tapaukseen liitetyssä rakennuksessa Saksassa.

Pidätetyistä kolmea epäillään ryhmän ylläpitäjiksi, jotka muun muassa antoivat teknistä tukea ja neuvoivat jäseniä, miten välttää viranomaisten huomiota.

Neljäs pidätetty oli poliisin mukaan yksi ryhmän aktiivisimpia jäseniä. Poliisin mukaan hän oli ladannut tuhansia kuvia alustalle liityttyään ryhmään viime vuonna.

Yksi miehistä pidätettiin eteläamerikkalaisessa Paraguayssa.

Saksan aloitteesta käynnistettyyn ja useita kuukausia kestäneeseen tutkintaan osallistui viranomaisia myös muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Hollannista ja Ruotsista.

Pimeän verkon sivustoja käytetään usein muun muassa huumekaupassa, aseiden myynnissä sekä lasten hyväksikäyttökuvien jakamiseen.

Lähteet: STT, AFP,Reuters, AP

Lue seuraavaksi