1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumahallit ja -areenat

Tapahtumakeskus Satama Areena sai puuttuvat 10 miljoonaa euroa Kotkassa – lisärahoituksesta tiukka äänestys

Kotkan tapahtumakeskuksen hinta-arvio on noussut yli 40 prosentilla kahden vuoden takaisesta arviosta. Kaupunginvaltuusto päätti kymmenen miljoonan euron lisärahoituksesta maanantai-iltana. Lopullinen päätös vaati kolme äänestyskierrosta.

tapahtumahallit ja -areenat
ALA-arkkitehtien havainnekuva Kotkan Satama-Areenasta.
Havainnekuva Satama Areenasta.ALA-arkkitehdit

Tapahtumakeskus Satama Areena saa puuttuvat lisämiljoonat Kotkassa.

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti asiasta hetki sitten.

Kotkan Julkiset Kiinteistöt oy pyysi toissa viikolla Kotkan kaupungilta 10 miljoonan euron lisärahoitusta tapahtumakeskuksen rakentamiseen.

Tapahtumakeskuksen hinta on noussut vuoden 2019 arviosta 24,2 miljoonasta eurosta noin 35 miljoonaan euroon. Syynä on suunnittelu- ja rakennuskustannusten kasvu.

Satama Areena -tapahtumakeskusta rakennuttaa Kotkan Julkisten Kiinteistöjen tytäryhtiö Backstaff.

Kolme äänestystä

Kotkan kaupunginvaltuusto keskusteli maanantai-iltana lisärahoituksesta usean tunnin ajan. Lisärahoitusehdotukseen tehtiin kolme muutosesitystä.

Antti Hyyryläinen (vas.) esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Ehdotuksen mukaan lisämäärärahaesitykseen pitäisi laatia vaihtoehto, jossa hankkeen kokonaiskustannusarvio pysyisi aiemmin hyväksyn hankesuunnitelman mukaisena.

Esityksessä myös vaadittiin, että valtuutetuille on esitettävä vuonna 2020 tehdyt urakkatarjouspyynnöt hankkeen toteuttamisesta sekä tänä keväänä tehty suorahankintamenettelyyn liittyvä tarjous ennen päätöstä.

Esitys kaatui äänin 29–22.

Kantasataman työmaa
Kotkan Kantasatamassa on valmisteltu maapohjaa Satama Areenaa varten. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kaupunki selvittää hinnannousun syyt

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen (sd.) esitti, että kaupunginvaltuusto pyytää kaupunginhallitusta käynnistämään selvityksen, jossa arvioidaan tapahtumakeskuksen rahoituskokonaisuus, rakentamiseen liittyvä prosessi ja sen ohjaus sekä kustannusten nousuun vaikuttaneet tekijät.

Selvitys ulottuu tapahtumakeskusta toteuttavaan ja sitä rahoittavaan yhtiöön. Selvityksessä arvioidaan myös muiden mukana olevien konserniyhtiöiden ja Kotkan kaupungin vaikutus hinnannousuun.

Esitys voitti äänin 47–3, yksi äänesti tyhjää.

Tiukka äänestys

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jani Paananen esitti ryhmänsä puolesta, ettei valtuusto hyväksy 10 miljoonan euron lisärahoitusta.

Esitys hävisi kaupunginhallituksen alkuperäisen ehdotuksen äänin 28–23.

Useat valtuutetut jättivät lisärahoituspäätöksestä eriävän mielipiteen.

Kokouksen alkupuolella kansalaispuolueen Vesa Levonen ehdotti lisärahoituksesta kansanäänestystä, mutta veti myöhemmin esityksensä pois.

Voit keskustella aiheesta 4.5.2021 kello 23.00 asti.

Lue lisää: Merenrannalle on rakentumassa konserttien ja tärkeiden päätösten tyyssija – Kotkan kaupunginjohtaja vertaa Lahden Sibeliustaloon: "Varmuudella kiinnostaa"

Satama Areenan erikoinen katto ei kiinnostanut rakentajia – nyt kiirehditään 10 miljoonan euron lisärahoituspäätöstä: "Muuten hinta karkaa käsistä"

10 miljoonan euron lisälasku sai tunteet kuohumaan – valtuutettu vertaa Kotkan Areena-hankkeen päätöksentekoa mafiaan: "Tässä on toimittu huijaten"

Jättimäinen areenahanke tuleekin yli 10 miljoonaa euroa luultua kalliimmaksi Kotkan kaupungille: "Olisi ehkä ollut syytä tarkentaa, mikä on tarkoitus"

Kotkan kaupunginjohtaja yllättyi Satama Areenan uusista kustannuksista – 10 miljoonaa on kuitenkin annettava, tai tapahtumakeskus menee jäihin

Lue seuraavaksi