1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntalaiset

Stora Enson Kemin tehtaiden sulkeminen iskisi myös naapurikuntiin, nyt ihmisten auttaminen on tärkeämpää kuin kuntatalouden pohtiminen

Stora Enson suunnitelmat lopettaa toiminta Veitsiluodossa iskisivät Kemin ohella kipeimmin naapurikuntiin Keminmaahan ja Simoon. Stora Enson ja kunnossapitoyhtiö Eforan yt-neuvottelut koskevat noin 120:tä keminmaalaista ja noin 50.tä simolaista. 

kuntalaiset
Stora Enson paperia puretaan rekasta Kemin Ajoksen sataman välivarastoon
Stora Enson ja Eforan mahdolliset työpaikkamenetykset koskevat erityisesti Kemiä, Keminmaata ja Simoa. Veitsiluodon tehtaiden sulkemista koskevien yt-neuvottelujen piirissä olevista noin 85 prosenttia asuu näiden kolmen kunnan alueella.Antti Ullakko / Yle

Kemissä sijaitsevien Veitsiluodon tehtaiden lopettaminen uhkaa kaikkiaan 670 ihmisen työpaikkaa. Suurin kärsijä on Kemi, sillä yt-neuvottelujen piirissä on kaikkiaan nelisensataa kaupunkilaista.

Tehtaiden sulkeminen tuntuisi myös naapurikunnissa. 120 työpaikan menetys tarkoittaisi Keminmaan kunnalle suoraan noin 1,4 miljoonan euron vuotuisia verotulomenetyksiä, Simossa vuotuiset menetykset ovat puolen miljoonan euron luokkaa.

Stora Enson yhteistoimintaneuvottelut Kemissä alkoivat – työntekijät toivovat, että osa toiminnoista jatkuisi

"Tämä ei ole Kemin loppu", vannoo elinkeinojohtaja – selviytymiskeinoja etsivä kriisiryhmä polkaistiin koolle muutamassa tunnissa

Tulevaisuuden suunnitelmat tarkasteluun

Lisäksi Veitsiluodon sulkemisen välilliset vaikutukset nostaisivat työpaikkamenetykset arviolta ainakin kaksinkertaisiksi.

– Tulorahoituksessa tuollainen 1,4 miljoonan euron lovi on niin paljon, että se täytyy ottaa huomioon vuosien 2022–2024 talous- ja toimintasuunnitelman valmistelussa, sanoo Keminmaan vs. kunnanjohtaja Hannele Matinlassi.

Keminmaan vs. kunnanjohtaja Hannele Matinlassi Kemijoen varressa
Keminmaan vs. kunnanjohtaja Hannele Matinlassi pitää tärkeänä, että myös lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehditaan.Antti Ullakko / Yle

Simon kunnassa ei suunnitelmia olla ainakaan vielä laittamassa uusiksi.

– Pienessä kunnassa sote-asiat ovat ne, jotka eniten heiluttavat kunnan taloutta. Täällä toimitaan pienesti ja olemme taloudellisesti aika vakaalla pohjalla, arvioi Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Kemin talous joutuu syöksykierteeseen ja Kemin sataman liikevaihdosta katoaa miljoona euroa Stora Enson Veitsiluodon sulkemisen myötä

Kyse on ihmisistä, ei vain numeroista

Niin Matinlassi kuin Marttilakin pitävät työpaikan menettämisellä uhattujen ihmisten auttamista tällä hetkellä kiireisempänä asiana kuin kuntatalouden tulevaisuuden pohdintaa. Keminmaa ja Simo ovat molemmat mukana Kemin kaupungin vetämässä Äkillinen rakennemuutos -työryhmässä, jossa etsitään keinoja auttaa ihmisiä uuden työn löytämisessä.

– Kunnan toimet ovat konkreettisesti sitä, että olemme yhteistyössä te-toimiston ja oppilaitosten kanssa tämän alueen yhteisen ryhmän kautta, sanoo Matinlassi.

– Ennen kaikkea pitää miettiä kuntalaisten hyvinvointia. Tässä konkretisoituu se, että kunta on yhtä kuin kuntalaiset. Meidän kunnassa jokainen ihminen on tärkeä, muotoilee Matinlassi.

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila
Simon kunnanjohtaja Vivi Marttilan mukaan pienessä yhteisössä on voinut aistia tarpeen henkiselle kriisiavulle.Antti Ullakko / Yle

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila muistuttaa, että kyse ei ole pelkistä numeroista, vaan ihmisistä.

– Jos nämä viisikymmentä simolaista perheineen kokoontuisivat yhdelle koolle, niin se olisi melkoinen joukko ihmisiä, Marttila sanoo.

Kemiläisten viesti työministerille: "Valtion nyörit saisi nyt aueta" – Haataisen mukaan irtisanottavien tueksi tehdään kaikki mahdollinen

Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta: Muuta vaihtoehtoa ei valitettavasti löytynyt

Poismuutto on menetys koko seutukunnalle

Marttila pitää tärkeänä, että koko seutukunta on mukana auttamassa uuden työpaikan saamisessa joko suoraan tai uudelleen kouluttautumisen jälkeen.

– Jos poismuuttoa tapahtuu, niin se kertoo, ettemme ole osanneet hoitaa hommaa.

Työn perässä muuttaminen heijastuu Meri-Lapin kuntiin väen vähenemisenä ja väestön vanhenemisena.

Kuuntele paperimies Kimmo Hyöppisen, 38, ajatukset tulevaisuudesta, kun Veitsiluodon tehdas suljetaan ja työt lähtevät alta: "Ei pelota"

Lapsia ja nuoria ei saa unohtaa

Keminmaan vs. kunnanjohtaja Hannelle Matinlassi muistuttaa, että työpaikan menettäminen tai sen uhka ei ole pelkästään aikuisten asia. Se koskettaa myös lapsia ja nuoria.

– Varmaan moni asia askarruttaa heitä ja myös vaikuttaa lasten ja nuorten elämään, koulunkäyntiin ja varhaiskasvatukseen.

Matinlassi pitääkin tärkeänä, että kunnassa sivistys- ja sosiaalipalveluissa ollaan tarkkoina ja annetaan tukea lapsille ja nuorille.

Mitä Kemi voi oppia Kouvolasta, joka menetti kaksi tehdasta ja yli tuhat työpaikkaa? – ex-luottamusmies Jari Lindström: "Pahinta on jäädä odottamaan ihmettä"

Lue seuraavaksi