1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

Rauma myymässä pitsihuvilan Petäjäksestä – talo huokuu porvarillista ja kommunistista historiaa

Petäjäksessä sijaitseva Rientola valmistui alun perin yksityiskäyttöön, mutta myöhemmin sen sai haltuunsa suomalainen laitavasemmisto. SKDL:läisten jälkeen omistajaksi tuli Rauman kaupunki. Kaupunginhallitus päättää talon myymisestä kauppaseuralle.

Rauma
Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Rauman kaupunki on myymässä Petäjäksessä sijaitsevan Rientola-nimisen huvilan Rauman Kauppaseuralle.

Vuonna 1892 rakennettu pitsihuvila on jo nyt kauppaseuran vuokraama, eikä Rauman kaupungilla ole sille käyttöä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Rientolan kauppahinnaksi on sovittu 80 000 euroa.

Porvarien huvila, kommunistien tanssipaikka

Ennen Kauppaseuraa ja kaupunkia rakennus oli pitkään vasemmistoliiton edeltäjän eli kansandemokraattisen liikkeen käytössä.

Alun perin talo valmistui yksityisomistukseen: Kauppaseuran laatiman lyhyen historiikin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sen rakennutti apteekkari ja sen ensimmäisiä omistajien joukossa oli kauppias. Petäjäs oli 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa varakkaan väen suosima huvila-alue.

Vasemmistolainen Rauman työväen kesäsiirtolayhdistys osti rakennuksen 1920-luvulla, mutta yhdistys lakkautettiin 1920–30-lukujen vaihteessa laitavasemmiston toiminnan estäneiden lakien nojalla. Talon osti paikallinen merenkulkuneuvos.

Sodan jälkeen maan alta nousseet kommunistit ja kansandemokraatit vaativat rakennuksen takaisin itselleen ja perustivat Rauman seudun kansanvaltaisen yhdistyksen, joka järjesti Rientolassa muun muassa tansseja ja ravintolatoimintaa.

Elämä Rientolassa oli vuosikymmenten ajan vilkasta, mutta järjestötoiminnan hiipumisen jälkeen rakennus päätyi lopulta Rauman kaupungille.

Kuvia rakennuksesta ja tietoja sen historiasta löytyy Rauman Kauppaseuran sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.