Hyppää sisältöön

Britannian merijalkaväki testaa lentopukuja – katso videolta, kuinka sotilaat lentävät laivojen välillä

Kaasuturbiineilla toimivat lentopuvut helpottavat esimerkiksi nousemista laivaan.

Britannian merijalkaväki testaa lentopukuja
Britannian merijalkaväki testaa lentopukuja

Britannian merijalkaväki on ottanut koekäyttöön Gravity Industries -yhtiön valmistamat lentopuvut.

42 merijalkaväen sotilasta on harjoitellut pukujen käyttöä partioalus HMS Tamarilla. Harjoituksiin kuuluu ainakin siirtymistä laivalta kumiveneisiin ja takaisin.

Lentopuvut ovat osoittautuneet käteviksi. Perinteisesti sotilaat joutuvat käyttämään joko helikopteria tai vaivalloisia ja vaarallisia köysitikkaita päästäkseen pienestä veneestä laivan korkealle kannelle.

Lentopuvulla varustautunut sotilas nousee ilmaan paikaltaan, lentää muutaman metrin korkeudessa ja laskeutuu pehmeästi kannelle.

Puvut toimivat viidellä pienellä, mutta tehokkaalla kaasuturbiinilla, joista kaksi kiinnitetään kumpaankin käsivarteen ja viides, voimakkain, on selässä.

Turbiinit kehittävät riittävän työntövoiman, jotta täysissä varusteissa oleva sotilas nousee ilmaan ja kykenee lentämään kymmenen minuuttia. Lennolla nopeus voi olla yli 130 kilometriä tunnissa.

Gravity-yhtiön lentopukuja on jo testattu Britannian vaikeakulkuisella järvialueella, missä sairaanhoitohenkilökunta on lentänyt vaikeassa maastossa loukkaantuneiden henkilöiden luo.