Hyppää sisältöön

Äiti haluaisi viedä lapsensa päiväkotiin ennen aamuviideltä alkavia töitä, mutta kunta ei jousta – vuorohoidon järjestämisessä isoja eroja

Laki ei säätele päiväkotien käytäntöjä vuorohoidon järjestämisen osalta. Kunnat tarvitsisivat valtakunnallista ohjeistusta vuorohoitoon. Laura Heinosen lapsi on välillä päiväkodissa 18 tuntia putkeen, koska vuorotyöläisen hoitoajoissa ei jousteta.

Laura Heinosen järkeen ei käy, miksi naapurikunnassa Liperissä voi viedä lapsen päiväkotiin ennen kello viittä, mutta kotikunnassa Kontiolahdessa ei. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kuntien välillä on eroja siinä, miten joustavasti ne tarjoavat päivähoitoa.

Etenkin vuorotyötä tekeville lapsiperheille voi tulla ongelmia, jos kotikunnan päiväkodin raamit eivät kohtaa perheen arjen kanssa.

Vuorohoitoa varten ei ole laadittu mitään tarkempia ohjeistuksia, joten aikatauluihin laki tai ohjeet eivät ota kantaa.

Pääsääntöisesti vuorohoito on epäsäännöllistä työarkea eläville lapsiperheille onnistunut sekä välttämätön tuki ja turva. Joskus harvoin tilanteet kärjistyvät kunnan ja perheiden välillä.

Kipupisteenä voi olla esimerkiksi päiväkodin aukioloajat, jotka eivät osu yksiin vanhempien työvuorojen kanssa.

Kunta ei ota lapsia hoitoon ennen viittä

Tällainen tilanne on esimerkiksi Kontiolahdessa, jossa asuva Laura Heinonen haluaisi viedä viisivuotiaan poikansa päiväkotiin ennen aamuviideltä alkavaa työvuoroa.

Ympäri vuorokauden auki oleva Aurinkokellon päiväkoti ottaa aamuisin lapsia hoitoon aikaisintaan vasta puoli kuudelta.

Äiti toivoisi päiväkodilta joustoa, että voisi viedä lapsen hoitoon vasta aamulla ennen kello viittä alkavaa työvuoroa. Kunta ei siihen suostu.

Perhetilanteen takia Heinosen täytyy viedä lapsi hoitoon jo edellisenä iltana, ja siksi päivähoidon pituudeksi tulee 18 tuntia useamman kerran viikossa.

– Mielestäni tilanne pitäisi katsoa perhekohtaisesti. Päiväkodin peruste on, että herätän lapsen liian aikaisin, mutta olisin valmis laittamaan hänet ajoissa nukkumaan, toteaa kaupan alalla työskentelevä Heinonen.

Perheen äidin mielestä lapsen rauhallinen aika kotona sekä perheen yhteinen aika jää vähiin. 5-vuotiaalla lapsella on päiväkodin lisäksi kaksi kotia.

Kontiolahden kunta perustelee tiukkaa aukioloaikaa lapsen hyvinvoinnin kannalta ja kuntalaisten tasapuolisella kohtelulla. Poikkeukset voisivat vaikuttaa myös työvuorojärjestelyihin.

Kunnan vuoropäiväkotiin voi tuoda lapsia 5.30–22.30 välisenä aikana.

– Tarkoitus on taata lapselle unirauha. Pieni lapsi hyötyy säännöllisestä rytmistä ja tarvitsee riittävän paljon unta voidakseen hyvin, toteaa Kontiolahden kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Piia Silventoinen-Litja.

Varhaiskasvatuspäällikkö Piia Silventoinen-Litja kertoo, että kunta kohtelee kaikkia perheitä tasapuolisesti ja haluaa taata lapsille unirauhan. Kuva: Yle / Ari Haimakainen

Tutkijan mukaan joustoa pitäisi löytyä

Varhaiskasvatuksen tutkija Anna Siippaisen mielestä päiväkodin pitäisi aina yrittää joustaa, mutta hän ymmärtää myös taloudelliset raamit sekä vaatimukset hoitohenkilökunnan määrästä, jotka ohjaavat päätöksiä perheen tarpeen kanssa yhtä aikaa.

– Haaste tulee siitä, että meillä on nämä vuoropäiväkodit, jotka ovat ympäri vuorokauden auki tai sitten nämä laajennetun aukiolon päiväkodit, jotka ovat auki aikaisesta aamusta sinne myöhäiseen iltaan ja näissähän sitä joustoa pitäisi löytyä.

Monet kunnat ja päiväkodit pitävät tiukasti kiinni lapsen katkeamattomista unista eivätkä lipsu aamun aukiolosta.

Esimerkiksi Kuopion Haapaniemen päiväkodin ovet pysyvät visusti kiinni aamulla kello viiteen saakka.

– Aamun aikaraja on tarkka, eikä siitä jousteta. Illasta olemme lapsen haun kohdalla tehneet poikkeuksia, kertoo päiväkodin johtaja Jaana Skottman.

– Vuorohoidossa ei ole mitään kiveen hakattua, ja asioita voidaan sopia. Näistä neuvotellaan aina lapsen hoitosuunnitelman yhteydessä. Aika hyvin myös työnantajat joustavat sen varttitunnin työajoissa.

Päiväkoti Aurinkokello on Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kontiolahden ainoa vuoropäiväkoti. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Yöhoitoa lapsen kotona

Kuntakohtaisiin ratkaisuihin vaikuttaa resurssien lisäksi kuntien koko ja vuorohoitoa tarvitsevien lasten määrä.

Pohjois-Karjalan Liperissä toimiva Puolivälin päiväkoti on joustava. Ovet ovat auki aina, ja hoitoon on päiväkodin mukaan voinut tulla tarpeen mukaan jopa puoli viiden jälkeen aamulla.

– Päiväkoti on auki silloin, kun tarvitaan, toteaa varhaiskasvatuksen vastaava Sirpa Kinnunen.

Yöhoitoa tarvitsevia lapsia koko kunnassa on tällä hetkellä vain yksi.

– Hän on kotihoidossa tällä hetkellä eli hoitaja menee lapsen kotiin. Järjestely onnistuu, koska tarve on niin pieni.

Lain mukaan kunnan on järjestettävä hoitoa tarpeen mukaan ja lapsen etu huomioiden.

Vuorohoitoa varten ei ole laadittu mitään tarkempia ohjeistuksia, mistä seuraa se, että kunnat järjestävät vuorohoitoa hyvin monin eri tavoin.

Varhaiskasvatuksen tutkija Anna Siippaisen mielestä vuorohoidon yhdenmukaistaminen on kehittämisen paikka ja vaatii kunnille ohjeistuksen.

– Valtakunnan tason ohjeistukset voisivat auttaa kuntia, että ne ei jäisi yksin miettimään näitä.

Korona on vähentänyt joissakin kunnissa vuorohoidon tarvetta

Vuorohoitoa tarvitsevien perheiden aikuiset ovat useimmiten töissä sosiaali- ja terveysalalla tai palvelualalla kuten ravintoloissa ja kaupassa.

Korona-aika on joissain kunnissa vähentänyt vuorohoidon tarvetta. Vuorohoidon tarve saattoi vähentyä joissain päiväkodeissa, kun lääkäreiden yhtäjaksoinen työaika lyheni.

– Nyt on viikoittain useitakin öitä, jolloin hoidossa ei ole ketään. Kesäksi aukeaa ravintolat ja vuorohoidon tarve näyttäisi kasvavan, kertoo Skottman.

Lue/kuuntele lisää: