Hyppää sisältöön

Taimipula näkyy jo Pohjois-Savossakin – taimiston toimitusjohtaja: "Kaikki syötävää tuottava on loppuunmyyty"

Taimien kysyntä nousi viime vuoden aikana tuntuvasti Suomessa ja kaikkialla Euroopassa. Pula ei helpota edelleenkään, sillä tälle sesongille tarkoitettuja taimia myytiin jo viime vuonna.

Hedelmäpuiden taimet ovat olleet kysyttyjä. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Koronapandemia on vaikuttanut myös taimimarkkinoihin. Koronatilanteen vuoksi ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona, ja pihan sekä puutarhan laittoon panostetaan enemmän. Tämä näkyy myös siinä, että taimivarastot ovat tyhjentyneet ennätystahtia.

Taimistoviljelijöiden tiedotteen mukaan taimipula voi viivästyttää tulevan kauden viherurakoiden valmistumista. Taimien kysyntä nousi viime vuoden aikana tuntuvasti Suomessa ja kaikkialla Euroopassa. Kysyntä sekä myymäläkaupassa että viherrakentamisessa oli aiempia vuosia suurempaa, ja kova kysyntä jatkuu tänäkin vuonna.

Tämänhetkinen niukkuus on korostunut siksi, että paljon tälle sesongille tarkoitettuja taimia myytiin jo viime vuonna.

Näin on tilanne myös Joroisissa toimivalla Huutokosken taimistolla.

– Marjapensaat ja omenapuut, päärynäpuut ja luumupuut on myyty loppuun. Yleensäkin kaikki syötävää tuottava on loppuunmyyty, Huutokosken taimiston toimitusjohtaja Arttu Haverinen kertoo.

Tilanteen korjaaminen vie jopa muutaman vuoden

Huutokosken taimiston päätuote ovat ennen kaikkea isommat puut, joita menee paljon viherurakoitsijoille. Asiakkaina on myös kaupunkeja, kuten Kuopion kaupunki.

Puiden aihiot tulevat taimistolle esimerkiksi metrin mittaisina, joiden kasvattamista Huutokoskella jatketaan. Puiden ja pensaiden kasvattaminen ei käy aivan käden käänteessä, vaan kasvattamiseen menee jopa useampi vuosi.

– Siksi tilanteen tasapainottamiseen menee aikaa. Vaikka tänä vuonna taimia on tuotannossa enemmän, niin kysynnän kasvua ei oteta kiinni saman tien.

Syksy hyvää istutusaikaa

Näin kesän korvalla, taimikysynnän ollessa kovaa, Haverinen haluaa muistuttaa, että myös syksy on erinomaista istutusaikaa. Syksyllä taimien saatavuus on kevättä parempi, sillä kesän mittaan valmistuu uutta tarjontaa.

– Syksyllä yökosteutta on jo maassa enemmän, joten kastelutarvekin on pienempi. Taimi ehtii myös juurtua hyvin syksyn ja kevään aikana, ennen seuraavan kesän helteitä.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös: