Hyppää sisältöön

Satoja muovihuusseja seisoo toimettomana ympäri Suomea – tapahtuma-alan seisokista satojen tuhansien tappiot vessojen vuokraajille

Tapahtuma-alan ahdinko kertautuu muillekin aloille. Jopa 90 prosenttia vuokrattavista wc-kalustoista on jäänyt pölyttymään. Yritykset ovat etsineet korvaavia markkinoita huusseille tehtailta ja työmailta. Myös tuleva kesä näyttää hiljaiselta.

Yrittäjä Heikki Päivänurmelle vuokravessat ovat tärkeä lisä firman palvelutarjontaan. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Väri voi vaihdella. Hajumaailma harvemmin.

Kaikki suurissa yleisötapahtumissa käyneet tietävät, millainen on siirrettävä käymälä.

Siirrettävien vessojen markkinat liikuttavat Suomessa vuosittain yli miljoonaa euroa. Tai siis liikuttaisivat, mikäli koronavirus ei olisi seisauttanut alaa lähes kokonaan.

– Koko viime kesänä oli vain yksi isohko tapahtuma Järvenpäässä. Sinne saimme muutaman vessan. Tavallisena kesänä menossa voisi olla parikin sataa huussia yhtä aikaa, valtakunnallisesti toimivan Pasi Kuikka Oy:n toimitusjohtaja Tomi Kuikka kertoo.

Kuikan yritys menetti festivaalikesän peruuntumisen myötä noin 250 000 euron tulot. Ne olisivat muodostuneet paitsi vessojen ja pisuaarien vuokrauksesta, myös niiden kuljetuksista ja ylläpidosta.

Käyttämättömien huussien jonot ovat pitkiä Joen loalla Joensuussa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Viesti on sama kaikista alan suurista yrityksistä ympäri maan.

– 90 prosenttia vessoista on jäänyt vuokraamatta. Lomautuksia on ollut pakko tehdä, oululaisen MSP Event Oy:n toimitusjohtaja Jorma Karhapää sanoo.

Isoilla helpompaa kuin pienillä

Noin 500 huussin arsenaalia Itä-Suomessa vuokraavalla Joen loka Ky:llä tulonmenetykset ovat olleet tähän mennessä 300 000 euron luokkaa. Yrittäjä Heikki Päivänurmea tilanne ei huoleta, koska vessat ovat yhtiölle vain yksi liiketoiminnan osanen.

– Kun tarjoaa monipuolisesti ympäristöhuollon palveluita, ei ole riippuvainen vain yhdestä asiasta. Huusseista on saanut mukavasti lisätöitä imuautoille, mutta on niitä onneksi meillä muutenkin, Päivänurmi sanoo.

Yrittäjä Heikki Päivänurmea harmittaa, että Ilosaarirock peruttiin jo toisena kesänä peräkkäin. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Pelkästään tapahtumilla eläviä huussiyhtiöitä on Suomessa useita. Osalla niistä tilanne on ollut korona-aikana todella tukala, tietävät Päivänurmi ja Kuikka.

Pasi Kuikan ja Joen loan kaltaiset suuret vessavuokraajat ovat löytäneet korvaavia markkinoita tehtailta ja työmailta. Niillä väliaikaisia vessoja on tarvittu tavallista enemmän.

– Koronariskin minimoiminen esimerkiksi tehdasalueita osastoimalla on tuonut lisäkysyntää huusseille ja käsidesiautomaateille. Mutta kyllä silti puhutaan pienestä tulovirrasta. Ei se tapahtumien puuttumista mitenkään korvaa, Päivänurmi toteaa.

Haaveissa helpotus

Joen loan pihamailla Joensuussa ja Kuopiossa seisoo tällä hetkellä toimettomana noin 450 huussia. Rahaa tuottamassa eli vuokralla on noin 50.

Joen loka on saanut yksittäisiä huussejaan vuokralle esimerkiksi teollisuuslaitoksiin myös korona-aikana. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Tilanne ei muutu merkittävästi suotuisammaksi ennen kuin tapahtumia aletaan taas järjestää.

– Esimerkiksi Ilosaarirock tarvitsi meiltä ennen korona-aikaa yli 300 huussia kerralla. Oli iso harmi, että tapahtuma peruttiin nyt toista kertaa peräkkäin, Päivänurmi sanoo.

Suomen suurin vessojen vuokraaja on siisteysalan jättiläinen Lassila & Tikanoja. Sen omistamat yli 2 000 huussia ovat emoyhtiölle rahallisesti pieni, mutta etenkin brändillisesti merkittävä palveluiden osanen.

– Näemme paljon arvoa siinä, että omistamme yleiskieleenkin siirtyneen Bajamaja-tuotemerkin, liiketoimintapäällikkö Samu Alho sanoo.

– Totta kai haluaisimme tapahtumien jo pian palaavan. Vuokra-wc-alalla on kova kilpailu etenkin alueellisesti, mutta kyllä huoli tulevaisuudesta on kaikille yhteinen.

Aiheesta voi keskustella 11.5. kello 23.00 saakka.

Lue myös:

.
.