1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Länsi-Pohjassa viime viikolla 15 paikallista tartuntaa – sairaanhoitopiiri vetoaa rajanylittäjiin: testeistä kieltäytyminen vain pitkittää tiukkoja rajoituksia

Viime viikolla useat henkilöt kieltäytyivät maahan saapuessaan testauksesta ja yhteistyöstä Tornion rajanylityspaikalla. Testeistä kieltäytymiset rajalla lisäävät myös terveydenhuoltohenkilöstön työmäärää.

koronavirus
Sairaanhoitaja menossa koronatesti konttiin
Tartuntatautilääkärit vetoavat rajanylittäjiin, jotta testeissä käytäisiin ja epidemia saataisiin Länsi-Pohjassakin hallintaan.Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 15 koronavirustartuntaa.

Näiden lisäksi kuusi Länsi-Pohjaan tilastoitua tartuntaa liittyy Sodankylän Jääkäriprikaatin koronavirusepidemiaan. Prikaatissa tartunnan saaneet henkilöt on testattu varuskunnassa eivätkä he siis ole olleet asuinpaikkakunnassaan Länsi-Pohjan alueella.

Viime viikon tartuntojen tarkempi analyysi muunnosvirusten selvittämiseksi on kesken.

Länsi-Pohjan kahden viikon ilmaantuvuusluku on edelleen noussut ja on nyt Suomen kolmanneksi korkein Helsinki-Uusimaan ja Päijät-Hämeen jälkeen eli 82,1/100 000.

Rajanylittäjillä väsymystä ohjeiden noudattamisessa

Sairaanhoitopiirin mukaan viime viikolla useat henkilöt kieltäytyivät testauksesta ja yhteistyöstä maahan saapuessaan Tornion rajanylityspaikalla.

Koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti, tartuntatautilääkäri on joutunut määräämään kieltäytyjät pakolliseen terveystarkastukseen ja tarvittaessa tekemään poliisille virka-apupyynnön, jos henkilö on kieltäytynyt yhteistyöstä.

Sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkärit vetoavatkin rajanylittäjiin, että testeissä käydään maahan tullesssa ja rajalla annettuja ohjeita noudatetaan tinkimättä. Terveydenhuollon resursseista merkittävä osa kuluu tällä hetkellä pandemian hoitoon, tartunnanjäljitykseen ja rokotustoimintaan.

– Testeistä kieltäytyminen kaikkine paperitöineen kuormittaa terveydenhoitohenkilöstöä entisestään, vaikeuttaa epidemian saamista hallintaan ja pitkittää nykyisiä tiukkoja rajoituksia. Vetoammekin näihin ihmisiin, että jaksettaisiin nyt vielä, sanoo johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila.

Taskila tähdentää, että koronan vuoksi ihmisiä joutuu edelleen sairaala- ja tehohoitoon ja myös menehtyy.

– Rokotustoiminta etenee kunnissa koko ajan. Tämä antaa toivoa sille, että lähikuukausina rajankäyntiäkin voidaan helpottaa.

Lue seuraavaksi