1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan politiikka

Liikkuvatko mannerlaatat Saksan politiikassa? Mielipidekyselyt nostavat vihreitä kristillisdemokraattien yläpuolelle

Vihreät ovat nyt Saksan suosituin puolue, mutta Saksassa on nähty aiemminkin, että äänestäjät palaavat perinteiseen vaihtoehtoon, kun vaalien aika koittaa.

Saksan politiikka
Annalena Baerbock.
Saksan vihreiden liittokansleriehdokkaaksi valittu Annalena Baerbock.Andreas Gora / Pool / EPA

Vihreät ovat nousseet kristillisdemokraattien ohi Saksan suosituimmaksi puolueeksi, kun liittopäivävaaleihin on aikaa alle viisi kuukautta. Viimeksi sama tilanne oli lyhyen aikaa kesällä 2019.

Poliittisten suhdanteiden käänne käy ilmi Pollytix Strategic Research -tutkimuslaitoksen yhteenvedosta (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu Saksan kymmenen uusimman mielipidetiedustelun tulokset. Kymmenestä kyselystä kuusi nostaa vihreät suosituimmaksi puolueeksi.

Asiasta kertoo myös brittiläinen The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Pollytixin tilastojen mukaan vihreiden kannatus on nyt tasan 25 prosenttia, kun Saksaa pitkään hallinneiden kristillisdemokraattien (CDU) 24,4 prosenttia. Uusimmassa, Bild am Sonntag -lehden julkaisemassa kyselyssä vihreiden etumatka oli kolme prosenttiyksikköä.

Vihreät ovat saaneet lisäpontta uuden liittokansleriehdokkaan valinnasta. Ehdokas on 40-vuotias Annalena Baerbock. Hänen vastaehdokkaakseen CDU valitsi pitkällisen sisäisen väännön jälkeen 60-vuotiaan Armin Laschetin. Jompikumpi heistä ottanee Angela Merkelin paikan valtakunnan johdossa.

Pollytixin seurannasta ilmenee, että vihreiden kannatusnousu osuu samaan aikaan, kun CDU:n ja toisen perinteisesti vahvan puolueen sosiaalidemokraattien kannatuskäyrät laskevat.

Vihreitä saattaa nostaa Saksan kamppailu koronaepidemiaa vastaan. Maassa on jo kauan ylläpidetty osittaista sulkutilaa, joka ei näytä tehoavan. Kansalaiset ovat väsyneitä ja haluavat uusia ratkaisuja, sanoo The Guardianin haastattelema Infratest Dimap -tutkimusyhtiön johtaja Stefan Merz.

– Kysymys kuuluu, pystyvätkö vihreät säilyttämään momentumin vielä kun suurin osa kansasta on rokotettu, kaupat avataan ja ihmiset voivat taas lähteä lomalle. Jos keskustelu siirtyy talousasioihin, CDU voi saada takaisin kannatustaan, Merz arvioi.

Saksassa äänestäjien mielialat eivät muutu kovin herkästi vaaleista toiseen. Esimerkiksi vuonna 2005 sosiaalidemokraateille ennustettiin 15 prosenttiyksikön suurvoittoa CDU:sta, mutta lopulta voitto jäi hyvin niukaksi. Myös vuonna 2017 Martin Schulz näytti vievän SPD:n voittoon, mutta vaaleja edeltävänä kesänä innostus Schulzin ympäriltä katosi.

Saksan liittopäivävaalit pidetään 29. syyskuuta.

Kirjeenvaihtajalta: Kärkiehdokkaat Merkelin seuraajaksi ovat selvillä – Valtapuolue torppasi yhden miehen show’n ja se voi olla demokratian kannalta hyvä uutinen

Lue seuraavaksi