Hyppää sisältöön

Presidentti Biden korottaa Yhdysvaltojen vuosittaista kiintiöpakolaisten määrää Trumpin hallinnon asettamasta ennätysmatalasta kiintiöstä

Presidentti Joe Biden oli saanut paljon kritiikkiä demokraattisen puolueen sekä pakolaisjärjestöjen suunnalta pidettyään ensin kiinni Trumpin hallinnon asettamasta kiintiöstä. Myös muissa maissa kiintiöpakolaisten määrä on pandemian aikana laskenut.

Joe Biden puhui maanantaina American Jobs Plan -tapahtumassa Norfolkissa, Virginian osavaltiossa. Kuva: Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on korottamassa Yhdysvaltain vuosittaista kiintiöpakolaisten määrää. Edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella määrä oli pudotettu 15 000:n, mutta Biden aikoo nostaa määrän 62 500:aan.

Ennen päätöstään Biden oli saanut paljon kritiikkiä omalta demokraattiselta puolueeltaan sekä pakolaisjärjestöiltä siitä, että presidentti oli aikeissa säilyttää pakolaiskiintiön Trumpin kauden tasolla. Viime kuussa Valkoisesta talosta sanottiin, että yläraja pidettäisiin tänä vuonna 15 000:ssa, sillä hallinto tarvitsi lisäaikaa maahanmuuttopolitiikan suunnitteluun.

– Pyyhimme pois edellisen hallinnon asettaman historiallisen matalan pakolaiskiintiön, joka ei heijastellut Amerikan arvoja pakolaisia tukevana kansakuntana, Biden sanoo lausunnossaan.

Valkoisen talon suunnalta oli kuitenkin aikaisemmin annettu merkkejä siitä, että Biden korottaisi kiintiötä toukokuun aikana. Biden oli jo vaalikampanjansa aikana ottanut esille aikeensa korottaa maan vuosittain vastaanottamien pakolaisten määrän 62 500:aan.

Joe Bidenin noustua Yhdysvaltain presidentiksi tammikuun lopulla, Yhdysvaltain etelärajan yli on tullut poikkeuksellinen laittomien siirtolaisten virta. Pelkästään maaliskuussa rajan yli tuli ainakin 172 000 ihmistä.

Kiintiö ei täyty kuluvan vuoden aikana

Presidentti Biden oli maanantaina kuitenkin epäileväinen sen suhteen, että Yhdysvallat pystyy ottamaan vastaan koko kiintiötä kuluvan vuoden aikana.

– Valitettava totuus on, että emme pysty käsittelemään 62 500:aa hakemusta tänä vuonna. Teemme työtä kiireellä, jotta edellisen neljän vuoden aikana syntynyt vahinko saadaan korjattua. Siinä menee jonkin verran aikaa, mutta työ on jo aluillaan, sanoo Biden.

Valkoisesta talosta kerrotaan, että Biden haluaa korottaa kiintiöpakolaisten määrää siirtolaiskapasiteetin rajoituksista huolimatta, jotta Yhdysvallat lähettäisi selkeän viestin asemastaan maailmassa pakolaisten vastaanottajana.

– Bidenin aikaisempi päätös pitää kiinni Trumpin hallinnon matalammasta kiintiöstä ei antanut oikeaa viestiä, Valkoisesta talosta todetaan.

Vain 29 maata ottaa kiintiöpakolaisia

Yhdysvallat on ennen Trumpin virkakautta ottanut pakolaisleireiltä keskimääri (siirryt toiseen palveluun)n 95 000 kiintiöpakolaista, riippumatta siitä, onko kulloinenkin presidentti ollut republikaani tai demokraatti. Trumpin kaudella määrä siis romahti ensin 30 000 pakolaiseen (vuonna 2019), sitten siitäkin alemmas.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, joka useinmiten valitsee ja välittää kiintiöpakolaiset (siirryt toiseen palveluun), ilmoitti, että viime vuonna 1,44 miljoonaa pakolaista olisi ollut kiintiöpakolaiseksi pääsemisen tarpeessa, mutta maailmanlaajuisesti vain 22 770 sijoitettiin leireiltä eteenpäin. UNHCR:n mukaan luku oli alhaisin lähes kahteen vuosikymmeneen, osin pandemian aiheuttamien liikkumisrajoitusten takia.

Vain 29 maata maailmassa ottaa kiintiöpakolaisia. Suomeenkin otettiin viime vuonna pandemian aiheuttamien vaikeuksien takia (siirryt toiseen palveluun) vähemmän kuin piti, 730 kiintiöpakolaista alunperin suunnitellun 850:n sijasta.

Aiheesta lisää:

.
.