Hyppää sisältöön

Kolumbian talousministeri eroaa, maan hallitus veti viikonloppuna pois kiistellyn verouudistuksen – uudistusta vastustavissa protesteissa on kuollut ainakin 19

Kolumbiassa on osoitettu viime keskiviikosta lähtien mieltä presidentti Iván Duquen hallituksen kaavailemaa verouudistusta vastaan. Reformin on kritisoitu rankaisevan keskiluokkaa kohtuuttomasti koronapandemian aiheuttaman talouskriisin keskellä.

Useita ihmisiä kuollut mielenosoituksissa Kolumbiassa
Useita ihmisiä kuollut mielenosoituksissa Kolumbiassa

Kolumbian talousministeri Alberto Carrasquilla on jättänyt eronpyyntönsä, kertoi talousministeriö maanantaina. Päätös oli jatkoa maan hallituksen sunnuntaiselle päätökselle vetää kiistelty verouudistus pois kongressista.

– Jatkoni hallituksessa vaikeuttaisi vaaditun konsensuksen nopeaa ja tehokasta rakentamista, Carrasquilla sanoo ministeriön julkaisemassa lausunnossa.

Kolumbiassa ainakin 19 ihmistä on kuollut ja yli 800 haavoittunut viime päivien protesteissa, joissa on osoitettu mieltä presidentti Iván Duquen hallituksen kaavailemaa verouudistusta vastaan. Reformin on kritisoitu rankaisevan keskiluokkaa kohtuuttomasti koronapandemian aiheuttaman talouskriisin keskellä.

Mielenosoitusten seurauksena Duque veti sunnuntaina lakiesityksensä pois kongressista ja sanoi laativansa uuden lakiesityksen, jossa luovuttaisiin vastustusta aiheuttaneesta arvonlisäveron nostosta. Duquen mukaan uudistus on välttämätön maan talouden vakauden säilyttämiseksi.

Taksinkuljettajat osoittivat maanantaina mieltään hallituksen verouudistusta vastaan Medellínissä Kolumbiassa. Kuva: Joaquin Sarmiento / AFP

Keskiviikkona alkaneet protestit olivat aluksi rauhanomaisia, mutta yltyivät paikoin mielenosoittajien ja poliisin välisiksi väkivaltaisiksi yhteenotoiksi, ja joissain kaupungeissa armeija on tullut rauhoittamaan tilannetta. Protesteissa on kuollut 18 siviiliä ja yksi poliisi. Mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty 431 ihmistä.

Mielenosoitukset verouudistusta vastaan ovat jatkuneet siitä huolimatta, että hallituksen uudistus on jo vedetty pois kongressista. Jotkin kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet poliisia siviilejä kohti ampumisesta, ja järjestöissä tutkitaankin syytöksiä poliisiväkivallasta.

Kolumbian puolustusministeri Diego Molano on syyttänyt viime päivien väkivallasta vasemmistolaisia Farc-sissejä.

.
.