1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemellä erä- ja luontokulttuurimuseohanke valtuuston arvioitavaksi

Erä- ja luontokulttuurimuseon paikkaa haki 25 kuntaa. Jatkoon valittiin viisi, joista yksi on Rovaniemi.

Rovaniemi
Rovaniemi ilmasta.
Rovaniemen kaupungilta odotetaan nyt sitovaa tarjousta siitä, minkä verran kaupunki aikoo tukea museota, jos se sijoittuisi Rovaniemelle.Visit Rovaniemi

Rovaniemen kaupunginhallitus on päättänyt ryhmäpuheenjohtajien yhteisenä esityksenä esittää kaupunginvaltuustolle päätettäväksi, antaako Rovaniemen kaupunki kaupunginjohtajan esityksen mukaisen tarjouksen erä- ja luontokulttuurimuseohakuun. Valtuusto käsittelee asiaa kokouksessaan 10. toukokuuta. Rovaniemen tarjous perustuu museon toteuttamiseen osana Arktikumin rannan museokokonaisuutta.

Kaupunginhallitukselle esitellyn tarjouksen mukaan Rovaniemen vuosittainen toimintatuki erä- ja luontokulttuurimuseolle olisi 300 000 euroa, mikäli museon toiminnasta vastaa perustettava museosäätiö. Kaupunki on valmis osallistumaan enintään 10 miljoonalla eurolla museon rakentamiskustannuksiin sillä edellytyksellä, että valtion osuus kokonaiskustannuksesta on 50 prosenttia. Koko investoinnin suuruus olisi arviolta 20 miljoonaa euroa.

Museosäätiö maksaisi tiloista markkinaehtoista vuokraa, jolla kaupungin investointi katetaan. Lisäksi kaupunki sitoutuu osallistumaan museosäätiön perustamiseen 200 000 euron pääomalla, jolla katettaisiin perustamisen kuluja vuosina 2022 ja 2023.

Erä- ja luontokulttuurimuseon paikkaa haki 25 kuntaa. Jatkoon valittiin viisi, joista yksi on Rovaniemi. Kaupungilta odotetaan nyt sitovaa tarjousta siitä, minkä verran kaupunki aikoo tukea museota, jos se sijoittuisi Rovaniemelle.

Tarjouskierroksen jälkeen jatkoon pääsee enintään kolme paikkakuntaa, joille annetaan tarkemmat ohjeet museon toteuttamisesta. Vasta sen jälkeen päätetään, mille paikkakunnalle uusi erä- ja luontokulttuurimuseo sijoittuu.

Museohankkeen taustalla ovat Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys. Maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä museovirasto tukevat hanketta.

Padel-kentät uudelleen valmisteluun

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti lisäksi maanantain kokouksessaan puheenjohtaja Susanna Junttilan (kesk.) esityksestä yksimielisesti palauttaa Antinpuiston tenniskenttien ja vanhan käytöstä poistuneen skeittipuiston alueen vuokraamista koskevan asian uudelleen valmisteluun. Kaupunginjohtaja esitti, että kaupunki vuokraisi alueen Rovaniemen verkkopalloseuralle ulkoliikunta- ja harrastustoimintaa ja padelkenttien rakentamista varten.

Kaupunginhallitus evästi Junttilan lisäesityksen mukaisesti valmistelua siten, että tenniskenttien alueen vuokra-aikaa tarkistetaan lyhyemmäksi ja lisäksi esitellään alueen tarkempi kehittämissuunnitelma aikatauluineen. Kaupunginhallitus edellyttää myös skeittipuiston toiminnan turvaamisen joko Antinpuistossa tai vaihtoehtoisella sijainnilla Ounasvaaran skeittipuiston lisäksi.

Kiela-korttelin maanvuokrasopimus hyväksyttiin

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti keskustan Kiela 2 -korttelia koskevan maanvuokrasopimuksen kaupungin ja rakennusyhtiö YIT:n välillä. Valmiin Kiela 2 -korttelin vuosittaiset vuokratulot ovat arviolta 260 000 euroa. Alueelle rakennetaan 240 uutta asuntoa. Tavoitteena on, että alue valmistuu vuoteen 2026 mennessä. Kaupunginhallitus hyväksyi myös alueella sijaitsevaa suojeltua opettajien entistä asuntolarakennusta koskevan maanvuokrasopimuksen. Tilajaosto päättää erikseen rakennuksen myymisestä vuokralaiselle.

Lue seuraavaksi