1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaupunkipyörät

Varkaus hankkii uudet, mobiilisovelluksella käytettävät kaupunkipyörät

Varkauteen on tulossa 20 mobiilisovelluksella käytettävää kaupunkipyörää. Kertamaksulla käyttö maksaa 1,50 euroa puolelta tunnilta.

Kaupunkipyörät
Varkauden kaupungin keskustan katunäkymää
Uusia kaupunkipyöriä on odotettavissa Varkauteen toukokuussa.Varpu Mäntymäki / Yle

Varkauden kaupunki hankkii uudet kaupunkipyörät. Niitä tulee käyttöön 20 kappaletta. Pyöriä käytetään JURO-mobiilisovelluksella ja maksun voi hoitaa joko kertamaksuna käyttöajan mukaan tai kausimaksuna.

Varkaus tilaa pyörät ja niiden ylläpidon forssalaiselta yritykseltä, Juro Sharing Oy:tä. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Roito kertoo, että sillä on valmius tuoda pyörät käyttöön toukokuun puolivälissä.

Pyörät sijoitetaan muutamaan pyöräparkkipaikkaan. Niitä ei tarvitse kuitenkaan palauttaa käytön jälkeen parkkiin. Riittää, kun pyörän jättää julkiselle paikalle seuraavalle tarvitsijalle käytettäväksi.

Juron toimitusjohtaja Jussi Roito kertoo yhtiön palkitsevan pyörien hyvästä käytöstä ja siitä, että ne jätetään julkisille paikoille.

– Tuetaan kussakin kaupungissa, missä toimitaan, nuorisotyötä ja esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia. Me teemme yhteistyötä forssalaisen Asenne ry:n kanssa. Me annamme heille varoja ja he tukevat paikallisia järjestöjä ja toimintaa.

Pyörissä on sähköinen lukko, joka saa virran pyörän etukorissa olevasta aurinkopaneelista. Pyörän käyttö vaatii mobiilisovelluksen, joka näyttää kartalta vapaiden pyörien sijainnin.

Kertamaksulla pyörän käyttö maksaa 1,50 euroa puolelta tunnilta. Käytössä on myös kausilippuja. Koko kauden hinta on vajaat 30 euroa.

Varkauden kaupunki tekee kaupunkipyöristä kolmivuotisen sopimuksen. Ensimmäisenä vuonna kaupunki maksaa käyttöön otosta vajaat 7 000 euroa.

Seuraavina vuosina käyttömaksu on yhteensä vajaat sata euroa kuukaudessa. Maksu kattaa palvelin- ja tietoliikennekulut sekä ohjelmistojen päivitykset. Järjestelmän myyjä vastaa myös pyörien huollosta, korjauksesta sekä tarvittaessa talvisäilytyksestä.

Kaupunki pyysi tarjoukset kaupunkipyöräjärjestelmästä neljältä yritykseltä. Valittu tarjous on niistä edullisin.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi