Hyppää sisältöön

Jyväskylässä yhä uusille alueille levittäytyvä espanjansiruetana on kaksineuvoinen kannibaali, jonka kanssa ei sovi hempeillä: kivi käteen ja murskaksi

Espanjansiruetanaa on löydetty jo ainakin Vaajakoskelta, Kuokkalasta, Kirristä ja Mäyrämäestä. Se aiheuttaa tuhoa viljelmillä, syö eläinten raatoja, kuolleita lajitovereitaan ja mahdollisesti jopa maassa pesivien lintujen poikasia. Espanjansiruetanaa kutsutaan myös tappajaetanaksi.

Yksi ja sama etanayksilö pystyy tuottamaan sekä naaras- että koiraspuolisia sukusoluja. Kuva: Ilmari Valovirta / Vieraslajit.fi

Joitain vuosia sitten Jyväskylässä ensi kertaa havaitun espanjansiruetanan on todettu levinneen jälleen uusille asuinalueille. Etanaa on löydetty jo ainakin Vaajakoskelta, Kuokkalasta, Kirristä ja Mäyrämäestä.

– Toivomme, että kaupunkilaiset tarkkailisivat pihojaan ja ilmoittaisivat havainnoista kaupungille. Kaupungin on ensisijaisen tärkeää olla tietoinen alueista, joilla espanjansiruetanaa esiintyy, sanoo kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo tiedotteessa.

Espanjansiruetana on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi valtioneuvoston asetuksella. Se voi aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelmillä, ja sen tiedään olevan raadonsyöjä, joka syö lajitovereitaan ja ilmeisesti jopa maassa pesivien lintujen poikasia. Etana voi liikkua jopa 50 metriä yössä, ja se syö yleensä oman painonsa verran vuorokaudessa.

Kaiken lisäksi espanjansiruetanat ovat kaksineuvoisia eli hermafrodiitteja. Yksi ja sama yksilö pystyy siis tuottamaan sekä naaras- että koiraspuolisia sukusoluja ja uusia jälkeläisiä. Kansan suussa sitä nimitetään tappajaetanaksi.

Koiranomistajien kannattaa huomioida, että jopa koiranjätökset kelpaavat espanjansiruetanalle ravinnoksi. Jätösten korjaaminen on siksi erittäin tärkeää.

Jos tunnistat pihalla matelevan etanan espanjansiruetanaksi, hävitä eläin murskaamalla sen pää kivellä ja laittamalla se muovipussiin ja sekajätteeseen. Maahan jätetty raato voi ruokkia muita lajitovereita.

– Etanoita näkyy eniten kostean kelin aikana. Jos näet yhden etanan, luultavasti lähettyvillä on pieniä poikasia, joten kannattaa tutkia alue tarkoin. Espanjansiruetanan poikaset voivat olla aikuista etanaa tummempia, Ylitalo ohjeistaa.

Espanjansiruetanan tuntomerkit ovat seuraavat: väritys vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan. Sen vaipan alareunaa kiertää ohut raidallinen "helma". Sen maata vasten oleva osa on yksivärinen. Kooltaan se on yleensä 7–14 senttiä.

Havaintoja espanjansiruetanasta ja muista kaupungin mailla olevista vieraslajeista voi ilmoittaa kaupungille osoitteessa jyvaskyla.fi/ymparisto/vieraslajit (siirryt toiseen palveluun).

.
.