Hyppää sisältöön

Kainuu tavoittelee muuttovoittoa – se vaatii työllisyysasteen kehittymistä ja tuhansia uusia muuttajia

Kainuu tähtää 70 000 ihmisen väkilukuun vuonna 2040. Se on hieman vähemmän kuin nyt, koska Tilastokeskus ennustaa väestön ikääntymisen vähentävän kainuulaisten määrää tulevina vuosina. Väestötavoitteen saavuttaminen vaatii noin 400 henkilön vuosittaista muuttovoittoa ja Kainuun työllisyysasteen parantamista.

Tavoiteltu väestökehitys edellyttää, että Kainuun työ- ja opiskeluperäinen maahanmuutto kasvaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kainuu tavoittelee muuttovoittoa. Maakuntahallitus hyväksyi Kainuun väestötavoitteeksi vuodelle 2040 noin 70 000 pysyvää asukasta, kun tällä hetkellä Kainuussa on hieman alle 72 000 asukasta.

70 000 asukkaan tavoite on yli 10 000 enemmän kuin Tilastokeskus ennustaa. Tilastojen mukaan Kainuun ikääntyneen väestön suuren osuuden vuoksi väestö vähenee voimakkaasti ilman muuttovoittoa.

Väestötavoitteen saavuttaminen edellyttäisi, että muuttovoittoa pitäisi kertyä noin 400 henkilöä per vuosi.

Tavoiteltu väestökehitys edellyttää, että Kainuun työ- ja opiskeluperäinen maahanmuutto kasvaa ja että työpaikkojen määrä vakiintuu 30 000 työpaikan tasolle.

Maakuntahallitus korosti, että myös työllisyysasteen tulee kehittyä Kainuussa lähelle 80 prosenttia, jotta julkisen talouden rahoituspohja voidaan kestävästi turvata.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.