1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Polkupyörävarkaus

Lounais-Suomen poliisi tutkii pimeää pyöräkauppaa – jopa kymmenentuhatta ammattimaisesti myytyä pyörää

Ilmi on tullut tapauksia, joissa pyöräkauppaa on jatkettu vuosien ajan. Suurimmissa tapauksissa kyse on jopa kymmenentuhannen polkupyörän jälleenmyynnistä. Lisäksi poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa pyöriä on myyty muutamia kymmeniä vuosittain.

Polkupyörävarkaus
Polkupyöriä telineessä
Poliisilla on tutkinnassa joukko tapauksia, joista toisissa myytyjä pyöriä on kymmeniä, toisissa jopa tuhansia.Petteri Sopanen / Yle

Lounais-Suomen poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa kymmenen tapausta, joissa yksityinen toimija ostaa polkupyöriä ja myy niitä eteenpäin voitolla netissä. Pyöriä on poliisin mukaan myyty jopa satoja kappaleita vuosittain.

Poliisi tutkii tapauksia veropetoksina. Tutkintojen yhteydessä on paljastunut myös useita muita rikoksia. Ilmiö on tunnistettu poliisilla pyörävarkauksiin liittyvän rikostutkinnan yhteydessä.

Suurin osa myytävistä pyöristä on hankittu laillisesti, mutta joukossa on myös varastettuja pyöriä.

– Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä, josta ei ilmoiteta verottajalle. Veropetoksen lisäksi myyjä voi syyllistyä kätkemisrikokseen, mikäli tietoisesti välittää rikoksella saatua omaisuutta eteenpäin, sanoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Oman pyörän saa myydä, mutta jos myynnissä on kymmeniä tai satoja pyöriä, voidaan sen poliisin mukaan epäillä olevan liiketoimintaa.

Poliisi pyytää havaintoja epäilyttävistä pyöräkauppiaista

Poliisi pyytää havaintoja epäilyttävistä pyöräkauppiaista. Jos hinta on liian alhainen, myyntiolosuhteet ovat epäselviä tai pyörä pitää saada kaupaksi nopeasti, voi se kertoa laittomuuksista.

– Kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistua pyörän runkonumerosta, pyörän alkuperäisestä ostopaikasta, myyjän henkilöllisyydestä sekä tarkistaa myyjän muut myynti-ilmoitukset, Paaer sanoo poliisin tiedotteessa

Mikäli myyjä ei luovuta tietojaan, haluaa maksun käteisellä ja jos myynnissä on paljon erilaisia pyöriä, on asiasta syytä ilmoittaa poliisille.

Pyörän omistajia poliisi muistuttaa runkonumeron talteenoton tärkeydestä. Pyörävarkaudet yleistyvät keväisin ja näin on käynyt Lounais-Suomessa nytkin.

Pyörävarkauden nähdessä tulee soittaa hätänumeroon ja varkauden jälkeen on hyvä tehdä viipymättä rikosilmoitus.

– Lisäksi kannattaa heti tarkkailla paitsi netin myyntipalstoja myös Lounais-Suomen poliisin Facebookissa olevaa polkupyöräsivua, jolla julkaistaan tietoa Turun seudulla löytyneistä polkupyöristä, Paaer vinkkaa.

Lue seuraavaksi