Hyppää sisältöön

Berliinin kuuluisa oopperatalo tilasi ensimmäistä kertaa teoksen Suomesta – Mozartin Taikahuilun jatko-osassa Yön kuningattaren korvaa drag-kuningatar

Pianisti-säveltäjä Iiro Rantala ja kirjailija Minna Lindgren kirjoittivat uuden oopperan Komische Oper Berlinin tilauksesta. Lokakuussa ensi-iltansa saava Die Zaubermelodika on jatko-osa Mozartin klassikko-oopperalle Taikahuilu.

Komische Oper Berlin tunnetaan muun muassa tästä animaatiota hyödyntävästä Taikahuilu-tuotannosta, joka on nähty myös Suomen Kansallisoopperassa. Kuva: Heikki Tuuli / Suomen Kansallisooppera

Kuuluisa saksalainen oopperatalo Komische Oper Berlin on tilannut ensimmäistä kertaa oopperan suomalaisilta taiteilijoilta. Teoksen takana on oopperan ystäville tuttu parivaljakko: pianisti-säveltäjä Iiro Rantala ja kirjailija, toimittaja ja libretisti Minna Lindgren.

Kaksikon kynästä on syntynyt jatkoa Mozartin klassikko-oopperalle Taikahuilu, joka on maailman esitetyimpiä oopperoita. Die Zaubermelodikassa (Taikamelodika) seikkailevat tutut hahmot Papagenosta ja Papagenasta Sarastroon, Taminaan ja Paminaan.

Yön kuningatar on uudessa teoksessa Yön drag-kuningatar. Roolin laulaa sopraanon sijaan kontratenorin korkeuksiin yltävä miesääni.

– Ajattelimme, että Berliinissä tällaiset parrakas nainen -hahmot ovat tavallisempia kuin meillä, ja siksi sellainen menee koko perheen oopperassa läpi, Rantala naurahtaa.

Iiro Rantala on tehnyt Saksassa uraa jazzpianistina. Oopperamaailmassa asiasta ei ollut hänen mukaansa mitään tietoa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Komische Oper Berlin tunnetaan Taikahuilusta

Komische Oper Berlinin edustustajat tutustuivat Rantalan ja Lindgrenin yhteistyöhön, kun he näkivät kaksikon Pikaparantola-oopperan Kuopiossa vuonna 2018. Päätös uuden teoksen tilaamisesta syntyi Rantalan mukaan siltä istumalta.

– Lobbasimme sinne jalkapalloaiheista oopperaa, mutta se ei heille käynyt. Vedin hihasta Taikahuilu-idean, josta olimme aiemmin keskustelleet ohjaaja Ville Saukkosen kanssa palaverissa. Siitä he sitten kiinnostuivat.

Komische Oper Berlinillä on vahva side Mozartin Taikahuiluun. Talon tuotantona on Suomen Kansallisoopperassakin nähty animaatiota hyödyntävä versio klassikosta.

– Aluksi he olivatkin, että ei, kun meillähän on tämä mailmankuulu cartoon-Taikahuilu, Rantala sanoo.

Kirjailija ja toimittaja Minna Lindgren tunnetaan koomisista oopperalibretoistaan. Hänen käsialaansa oli myös viime vuonna Kansallisoopperassa esitetty Covid fan tutte. Kuva: Yle

Alun perin englanniksi kirjoitettu teos esitetään saksaksi, ja se tehdään Komische Oper Berlinin omana tuotantona. Rantala soittaa osana orkesteria pianoa ja melodikaa. Die Zaubermelodika saa ensi-iltansa Berliinissä 24. lokakuuta 2021. Samana päivänä Pikaparantola-ooppera saa puolestaan ensiesityksen Australiassa.